شنبه، آذر ۰۷، ۱۳۸۳

والدين مراقب تنبلي چشم كودكان خود باشند
تنبلي چشم از شايعترين عوامل بروز ضعف بينايي در كودكان است

موسسه ملي بهداشت آمريكا اعلام كرد كه بيماري تنبلي چشم از شايعترين عوامل بروز ضعف و ناتواني بينايي در دوران كودكي است.
به گزارش سرويس بين‌الملل ايسنا، به نقل از منابع اينترنتي، بيماري تنبلي چشم زماني بروز مي‌كند كه بينايي در يك چشم به دليل عدم فعاليت مناسب و هماهنگ چشم و مغز با يكديگر به تدريج كاهش مي‌يابد.
اين امر معمولا زماني اتفاق مي‌افتد كه يك چشم قويتر از ديگري فعاليت مي‌كند و مغز شروع به حمايت از چشم غالب مي‌كند. از اينرو والدين بايد مراقب علايمي چون ضعف بينايي، لوچ شدن يا بسته شدن يك چشم در هنگام مطالعه يا تماشاي تلويزيون و يا كج شدن سر در هنگام نگاه كردن به يك شي در كودكان خود باشند.
همچنين، چشم ممكن است در اين حالت‌ دچار افتادگي يا برگشتن شود.
پزشكان مي‌توانند با ريختن دارويي موسوم به آتروبين در چشم قوي‌تر روزي يكبار و تار كردن موقتي بينايي اين چشم، تنبلي چشم را درمان كنند.
با اين روش كودك ترجيح خواهد داد كه از چشم بيمار استفاده كند. گاهي اوقات نيز به يك چشم بند مات روي چشم‌ قوي‌تر را مي‌پوشانند.
بيماري تنبلي چشم بايد در مراحل ابتدايي تشخيص داده شده و معالحه شود. پس از رسيدن كودك به سن 8 تا 10 سالگي سيستم بينايي مغز ديگر قابل رشد نخواهد بود. در اين هنگام درمان مشكل و گاهي اوقات حتي غير ممكن است.

دوشنبه، آبان ۲۵، ۱۳۸۳

/آشنايي با بيماريها/
بيماري ديابت


ديابت بيماري است كه بدن قادر به توليد يا استفاده مناسب و ذخيره گلوكز (نوعي قند) نيست.
به گزارش ايسنا، به نقل از منابع اينترنتي، در اين حالت ميزان گلوكز در جريان خون باقي مانده و در نتيجه قند خون بيشتر از حد طبيعي مي‌شود.
ديابت داراي دو نوع است؛‌ در ديابت نوع اول توليد انسولين به طور كامل در بدن متوقف مي‌شود.
انسولين هورموني است كه به بدن كمك مي‌كند كه از گلوكز موجود در غذا استفاده كرده و از آن انرژي به دست آورد. افراد مبتلا به اين ديابت بايد به طور روزانه انسولين، به خود تزريق كنند تا دچار مشكل نشوند. اين نوع ديابت معمولا در كودكان و نوجوانان بروز مي‌كند اما در عين حال امكان بروز آن در كليه سنين وجود دارد. ديابت نوع دوم نيز زماني بروز مي‌كند كه بدن قادر به توليد انسولين كافي نيست و يا نمي‌تواند به طور مناسب از انسوليني كه در بدن توليد مي‌شود استفاده كند.
اين نوع ديابت اغلب در افراد بالاي 40 سال، افراد مبتلا به اضافه وزن و افرادي كه سابقه ارثي دارند بروز مي‌كند. با اين وجود امروزه جوانان زيادي به اين نوع ديابت نيز مبتلا مي‌شوند.
افراد مبتلا به ديابت اغلب علائم زير را دارا هستند.
اين علايم شامل تشنگي زياد، تكرر ادرار، كاهش وزن، گرسنگي زياد، تار شدن بينايي، تحريك‌پذيري، كرخي و سوزش دستها يا پاها، عفونت دائمي پوست، ‌مثانه و لثه‌ها، زخم‌هايي كه هرگز بهبود پيدا نمي‌كنند و خستگي شديد است. در برخي موارد هيچ علائمي از بيماري وجود ندارد. اين حالت معمولا در مورد ديابت نوع دوم اتفاق مي‌افتد. در اين مورد فرد مبتلا مي‌تواند چند ماه و يا حتي چند سال بدون هيچ نشانه‌اي از وجود بيماري زندگي كنند. بروز اين نوع ديابت آنقدر به تدريج صورت مي‌گيرد كه علائم آن ممكن است هرگز مشخص نشود.
هر فردي ممكن است به ديابت مبتلا شود وليكن افرادي كه ارتباطات نزديكي با اين بيماري دارند، بيشتر در معرض ابتلا به آن هستند. ساير عوامل خطرزا شامل چاقي،‌ كلسترول بالا، فشار خون بالا و عدم فعاليت فيزيكي است؛ همچنين با افزايش سن افراد امكان ابتلاي آنها به اين بيماري افزايش مي‌يابد. افراد بالاي 40 سال كه دچار اضافه وزن نيز هستند بيشتر به اين بيماري مبتلا مي‌شوند، اگرچه ابتلا ديابت نوع دوم در ميان نوجوانان رو به افزايش است. به علاوه در زناني كه در حين بارداري مبتلا به ديابت مي‌شوند (اين حالت موسوم به ديابت بارداري است) احتمال ابتلا به ديابت كامل به نسبت بيشتر است. در مورد درمان اين بيماري بايد گفت كه اقدامات خاصي وجود دارد كه هر فرد ديابتي چه از نوع اول و چه از نوع دوم براي سلامت بودن بايد انجام دهد.
آنها همچنين بايد يك برنامه غذايي ويژه داشته باشند. آنها بايد به ميزان فعاليت فيزيكي خود در طول روز توجه داشته باشند چرا كه تحرك بدني مي‌تواند به بدن در استفاده بهتر از انسولين كمك كند بنابراين بدن مي‌تواند گلوكز را براي تمام سلولهاي بدن به انرژي تبديل كند. به علاوه تمام بيماران مبتلا به ديابت نوع اول و برخي از افراد مبتلا به ديابت نوع دوم نيازمند تزريق انسولين هستند. برخي از افراد مبتلا به ديابت نوع دوم قرص‌هايي مصرف مي‌كنند كه اين قرصها يا به بدن كمك مي‌كنند كه انسولين بيشتر توليد كند و يا در توليد بهتر انسولين در بدن نقش دارد. برخي افراد مبتلا به ديابت نوع 2 مي‌توانند بيماري خود را بدون نياز به مصرف دارو و تنها با رعايت رژيم غذايي مناسب و فعاليت جسمي مطلوب كنترل كنند. هر بيمار ديابتي بايد حداقل هر 6 ماه يكبار به يك پزشك متخصص مراجعه كند. وي همچنين بايد به طور دوره‌اي با ساير اعضاي يك تيم درمان ديابت از جمله يك مربي پرستاري ديابت و يك متخصص تغذيه براي كمك به تهيه برنامه غذايي ملاقات داشته باشد.
همچنين بهتر است به يك متخصص فيزيولوژي براي كمك به تهيه يك برنامه ورزشي و نيز به يك مددكار اجتماعي، روانشناس يا هر متخصص بهداشت رواني ديگر براي مواجهه و كنترل استرس و چالش‌هاي ناشي از زندگي كردن با يك بيماري مزمن مراجعه كند. از سوي ديگر هر بيمار ديابتي بايد به طور منظم وضعيت بينايي خود را آزمايش كند (حداقل سالي يكبار) به طوري كه مطمئن شود هر نوع مشكل بينايي مربوط به بيماري وي در مراحل اوليه تشخيص داده شده و قبل از اينكه جدي شود، اقدام به درمان آن نمايد. به علاوه بيماران ديابتي بايد ياد بگيرند كه چطور ميزان گلوكز خون خود را اندازه‌گيري كنند. اندازه‌گيري و ارزيابي روزانه مشخص مي‌كند كه برنامه غذايي، برنامه ورزشي و برنامه دارويي تا چه حد در متعادل نگه داشتن ميزان گلوكز خون بيمار مؤثر بوده است. علت با اهميت بودن اين ارزيابي‌ها و آزمايش‌هاي دقيق و دوره‌اي اين است كه عدم كنترل و يا كنترل نامناسب مي‌تواند منجر به مشكلات و ناراحتي‌هاي بلند مدت مانند حملات قلبي، سكته‌هاي مغزي، نابينايي، مشكلات كليوي، آسيب رگ‌هاي خوني، آسيب سلول‌هاي عصبي و عقيم شدن در مردان شود. اما خوشبختانه، مطالعات انجام شده در بيش از 10 سال نشان داده است كه اگر افراد گلوكز خون خود را تا حد امكان در سطح طبيعي نگهدارند، مي‌تواند خطر ابتلا به اين مشكلات را تا 50 درصد يا بيشتر كاهش دهند. محققان معتقدند كه شايد روزي بتوان از ابتلا به اين بيماري جلوگيري كرد. ديابت نوع هم يكي از شايعترين انواع ديابت است كه هنوز دلايل آن به طور كامل درك و شناسايي نشده‌اند. با اين حال تحقيقات اخير نشان مي‌دهد برخي عوامل و اقدامات هستند كه مي‌توانند مانع از بروز اين نوع ديابت شود. مطالعات نشان مي‌دهد كه برخي تغييرات در نحوه زندگي مي‌تواند از بروز ديابت نوع سوم در افرادي مستعد ابتلا به اين بيماري هستند جلوگيري كند و يا آن را به تعويق بيندازد.
مهمترين اين فاكتورها كاهش متعادل وزن بين 5 تا 10 درصد و انجام فعاليت‌هاي فيزيكي ملايم به مدت 30 دقيقه در روز هستند.
پزشكان توصيه مي‌كنند كه هر فرد بالاي 45 سال بويژه با BMI بالاي 25 واحد بايد تست ديابت بدهند و در صورت سالم بودن هر 3 سال يكبار اين آزمايش را تمديد كنند

سه‌شنبه، آبان ۱۲، ۱۳۸۳

شيوه هاى جديد براى درمان پيرچشمى
خلاص شدن از عينك مطالعه



پشت مردمك شما عدسى ظريف ديسك مانندى قرار دارد كه هنگامى كه شما تمركزتان را به سادگى بين اشياى دور و نزديك تغيير مى دهيد، شكل خود را تغيير مى دهد تا تصوير واضحى روى شبكيه ايجاد شود. عدسى چشم از ۴۰ سالگى به بعد سفت مى شود و قابليت تطبيق خود را از دست مى دهد. مثل يك دوربين با فوكوس خودكار كه در يك موقعيت معين گير كرده باشد. چشم پزشكان به اين پديده «از دست رفتن قدرت تطابق» مى گويند، يا همان چيزى كه بين مردم به پيرچشمى مشهور است.
افراد براى مقابله با پيرچشمى ابتدا چيزها را نزديك تر به چشم خود نگه مى دارند. افرادى كه از پيش به خاطر ابتلا به نزديك بينى عينك مى زنند، با پيرچشم شدن مجبور مى شوند براى ديدن اشياى نزديك عينك خود را بردارند. دست آخر بسيارى كه هرگز عينك به چشم نزده اند براى آنكه بتوانند كارهاى در فاصله نزديك مانند مطالعه را انجام دهند مجبور مى شوند از عينك مطالعه _ كه بدون نسخه پزشك هم در دراگ استورها موجود است _ استفاده كنند.
اما افراد سالمندى كه از پيش نزديك بين بوده اند و عينك به چشم مى زده اند، با پيرچشم شدن مجبور خواهند بودند از عينك ها يا لنزهاى دوكانونى استفاده كنند. عادت كردن به اين عينك ها يا لنزهاى دوكانونى كار مشكلى است و حتى هنگامى كه به آنها عادت كرديد، مشكل محدود شدن حوزه ديد و اختلال در درك عمق به جاى مى ماند. يك مطالعه در استراليا نشان داده است كه افراد سالمندى كه از لنزهاى چندكانونى استفاده مى كنند نسبت به افرادى كه از لنزهاى معمولى استفاده مى كنند دوبار بيشتر در معرض سقوط و آسيب هاى ناشى از آن هستند.يك راه ديگر براى حل مشكل پيرچشمى استفاده از يك چشم براى ديد دور و چشم ديگر براى ديد نزديك است. اين شيوه را تك بينى (monovision) مى نامند، نامى كه چندان مناسب نيست چرا كه اين مسئله را به ذهن متبادر مى كند كه شما تنها از يك چشم براى ديدن استفاده مى كنيد. گرچه ممكن است استفاده عامدانه از هر چشم براى ديدن فاصله هاى متفاوت عجيب به نظر برسد، اما مغز مى تواند داده هاى متفاوت حاصل از دو چشم را تلفيق كند و آنها را به صورت يك ميدان بينايى منفرد واضح در آورد.
بعضى از چشم پزشكان معتقدند كه افراد بيشترى بايد شيوه تك بينى را امتحان كنند چرا كه جايگزين مناسبى براى دردسر عينك هاى مطالعه و مشكلات عينك ها يا لنزهاى دوكانونى است، اما برخى ديگر مى گويند كه اغلب بيمارانشان اين روش را دوست ندارند و عده اى نيز هرگز به آن عادت نمى كنند.مشكلات شايع اين روش از جمله از دست رفتن عمق ميدان ديد، بدتر بودن ديد نزديك و حساسيت كمتر به كنتراست يعنى توانايى افتراق بين نور و تاريكى است.يك راه براى موفق شدن در شيوه تك بينى كمك گرفتن از لنزهاى تماسى است، شخص نزديك بين _ كه دچار پيرچشمى هم شده است _ به يك چشمش لنز مى زند تا ديد واضح دور داشته باشد ولى ديد چشم ديگرش را تصحيح نشده باقى مى گذارد (چرا كه اين چشم از قبل نزديك بين هست) يا با يك لنز تماسى ديگر ديد نزديك در آن را تقويت مى كند. راه ديگر موفقيت در تك بينى توسل به جراحى با روش ليزيك (LASIK) است، البته بهتر است ابتدا روش كمك گرفتن از لنزهاى تماسى را امتحان كرد. روش ليزيك كه امروزه در ميان افراد نزديك بينى كه نمى خواهند عينك يا لنز تماسى به چشم بزنند بسيار رايج شده است، شامل استفاده از ليزر براى شكل دادن دوباره قرنيه _ بخش شفاف گنبدى شكل جلوى مردمك و عنبيه _ است. اغلب در صورتى كه هدف كمك براى توانايى در تك بينى باشد هر دو چشم عمل مى شود.

شنبه، مهر ۱۱، ۱۳۸۳

همه خصوصا چشم آبیها تخم مرغ بخورند

تركيباتي در تخم مرغ كشف شده است كه در دفع عواملي كه به چشم ضربه مي زنند كمك مي كند.Leutine, كشف شده در زرده تخم مرغ از چشم در برابر خسارات ناشي از اشعه هاي ماوراء بنفش وديگر نورها جلوگيري مي كند.


بنابر خبر اختصاصی www.SetarehSorkh.com از د ایج ، متخصصين وپژوهشگران در آمريكا ميگويند:
Leutine, موجود در زرده تخم مرغ در قسمت دروني چشم متمرکز شده و امواج نوري واشعه هاي ماوراء بنفش را جذب كرده واز خسارت ديدن چشم جلوگيري مي كند.
وقتي كه افراد در رژيم غذايي خود از Leutine, كافي برخوردار نباشد در معرض بزرگترين خطرها در مركز بينايي خود هنگام ديد قرار خواهند گرفت.

افراد سيگاري و اشخاصي كه داراي چشم رنگي از جمله آبي هستند بيشتر در معرض خطر قرار خواهند گرفت.

Leutine, از منابع متنوعي از جمله سبزيجات واسفناج به دست مي آيد اما مقدار آن در تخم مرغ بسيار قابل توجه مي باشد, و Leutine موجود در زرده تخم مرغ خيلي آسان وبيشتر از ديگر منابع جذب مي شود به طوري كه جذب آن تقريبا سه برابر سريعتر از ديگر منابع در خون انجام ميگيرد.

مطالعات نشان داده است كه هر كس در هفته 6 عدد تخم مرغ مصرف كند Leutine,در چشم انباشته مي شود و به متراكم سازي رنگدانه هاي بينايي در مركز چشم كمك مي كند و به همين دليل ضعف بينايي ويا نابينايي از بين مي رود .

تهیه و ترجمه : شیما محبوبی

سه‌شنبه، مرداد ۲۰، ۱۳۸۳

نحوه استفاده صحيح از قطره هاي چشمی

1- ابتدا دستهاي خود را با آب گرم و صابون خوب بشوييد و خشک کنيد.
2-اگر خود شما قطره را به داخل چشمتان مي ريزيد، دراز بکشيد و از يک آينه استفاده نماييد.
3-با هر دو چشم خود به سقف نگاه کنيد.
4- با يک دست پلک پاييني خود را به سمت پايين بکشيد و با دست ديگر که روي پيشاني خود گذاشته ايد، قطره را نگه داريد.
5- قطره يا پماد را درون پلک پاييني خود بريزيد و مراقب باشيد که نوک پماد يا قطره با چشمتان تماس پيدا نکند.
6-به آرامي چند بار پلک بزنيد و سپس اضافه پماد يا قطره را با دستمالي تميز از گوشه چشم خود پاک کنيد.
7- اگر طبق دستور پزشک مي بايست از قطره و پماد با هم استفاده کنيد، ابتدا قطره را بچکانيد و پس از مدتي از پماد استفاده کنيد.
8- اگر بيش از يک قطره چشمي براي شما تجويز شده است ، يک فاصله 6-5 دقيقه اي را بين هر بار قطره ريختن رعايت کنيد.
9- به دستور پزشک خود در مورد تعداد قطره ها و تعداد دفعات استفاده از قطره و پماد توجه نماييد.
10- هرگز بدون نسخه پزشک از داروهاي چشمي استفاده نکنيد، پس از باز شدن درب قطره ها و پمادهاي استريل چشمي ، حداکثر مدت زمان مناسب براي مصرف آنها يک ماه است.

چهارشنبه، تیر ۲۴، ۱۳۸۳

قرمزي چشم بعد از شنا در استخر
از سايت کلينيک نور:





روزهاي گرم فصل تابستان زمان استخر رفتن و شنا كردن است. هر چند شنا از جمله ورزش هايي نيست كه آسيب هاي چشمي يكي از خطرات آنهاست (مثل فوتبال، تنيس، بيس بال، ...) ولي قرمزي و سوزش چشم بعد از شنا كردن بويژه در استخر يكي از مسائلي است كه بسياري با آن مواجه اند. ولي آيا بايد نگران اين مسئله بود؟ خير. قرمزي پس از شنا در استخر سبب آسيب درازمدت نمي شود.

كلر كه براي ضد عفوني كردن و از بين بردن باكتري ها به آب استخر اضافه مي شود بخودي خود مشكل ساز نيست. مشكل زماني رخ مي دهد كه كلر در مجاورت نيتروژن يا آمونياك موجود در آب قرار مي گيرد و از تركيب اينها كلرامين تشكيل مي شود. در حقيقت علت اصلي قرمزي و چشم كلرامين است. عروق سطحي روي سفيدي چشم بر اثر تماس با كلرامين ملتهب شده و چشم قرمز مي شود. كلرامين همچنين لايه موقتي روي قرنيه ايجاد مي كند كه سبب التهاب، حساسيت، خشكي و قرمزي چشم مي شود. به اين وضعيت كراتيت مي گويند.

بر خلاف بسياري كه تصور مي كنند درمان اين وضعيت استفاده از قطره هايي است كه قرمزي چشم را كم مي كنند درمان صحيح استفاده از تركيباتي نظير اشك مصنوعي است. اشك مصنوعي لايه اي روي قرنيه ايجاد كرده و به آن فرصت مي دهد التيام يابد. مكانيسم اثر تركيباتي كه قرمزي چشم را كم مي كنند منقبض كردن عروق خوني است و قطع اين داروها سبب شديدتر شدن مشكل خواهد شد. اگر قرمزي و سوزش چشم شديد باشد و يا به دفعات تكرار شود يك راه ديگر استفاده از عينك شنا است.

اغلب تصور مي شود قرمزي چشم ناشي از زياد بودن كلر آب استخر است در حاليكه واقعيت دقيقا بر عكس اين است و اين مسئله اغلب ناشي از كم بودن كلر آب است. حتي بوي تندي كه اغلب افراد تصور مي كنند ناشي از زياد بودن كلر است نيز بخاطر كم بودن كلر آب ايجاد مي شود. دليل اين مسئله اين است كه مولكول هاي آزاد كلر با نيتروژن و آمونياك تركيب مي شوند و كلرامين ايجاد مي كنند. افزايش كلر آب علاوه بر اينكه مانع رشد باكتري ها در آب استخر مي شود سبب شكسته شده پيوند هاي شيميايي كلرامين و شكسته شدن مولكول هاي آن شده و مشكلات مربوطه را كاهش مي دهد. در صورتيكه كلر آب كم باشد احتمال عفونت چشم ناشي از وجود باكتري ها در آب افزايش مي يابد. عفونت چشمي (اغلب كنژنكتيويت) معمولاً علاوه بر قرمزي و التهاب با درد و ترشح همراه است. در صورتيكه قرمزي بعد از شنا در استخر از حد يك التهاب خفيف فرا تر رفته و با ترشح همراه باشد بهتر است به چشم پزشك مراجعه كنيد.

در مجموع رعايت نكات زير تا حدود زيادي مانع از مشكلات چشم ناشي از شنا در استخر مي شود:

بلافاصله پس از بيرون آمدن از آب دوش بگيرد. دوش گرفتن سبب مي شود كلرامين از پوست، مو و چشم شما شسته شود.
بلافاصله پس از شنا از قطره هاي اشك مصنوعي استفاده كنيد.
از عينك شنا استفاده كنيد

بازگرداندن زندگی طبیعی به افراد کم یینا

فريد کيا*:معمولاً افرادى كه در اثر حادثه يا بيمارى مبتلا به نيمه بينايى مى شوند استقلال فردى خود را از دست داده و در امور شخصى هم متكى به ديگران مى شوند. اين مسئله علاوه بر مشكلات جسمى، از نظر روحى نيز بيمار را تحت فشار قرار مى دهد. در زير روش هايى براى توانبخشى افراد نيمه بينا ارائه مى شود كه آنها را قادر مى سازد تا حد امكان از اتكا به ديگران بپرهيزند:

- افزايش روشنايى اتاق ها: افزايش روشنايى اتاق ها مى تواند حدت بينايى افراد نيمه بينا را تا اندازه اى بهبود بخشد. البته به جاى استفاده از يك منبع نور قوى كه سبب خيرگى چشم مى شود بايد از چند منبع نور كم قدرت تر ولى يكنواخت سود برد. استفاده از لامپ هاى سقفى بر لامپ هاى ديوارى و آباژور ترجيح دارد. زيرا قرار گرفتن منبع نور در مسير بينايى و تابيدن مستقيم آن بر چشم منجر به كاهش توانايى در تشخيص اشياى اطراف منبع نور مى شود.

مكان وسايل مورد نياز فرد مانند تلفن يا راديو بايد متناسب با مكان پنجره و لامپ باشد. چنين وسايلى نبايد خيلى نزديك به پنجره باشند، چه تشخيص آنها در روز به علت نورى كه از پنجره مستقيماً به چشم ها مى تابد، مشكل مى شود. اگر شدت نورى كه از پنجره به داخل اتاق مى تابد زياد باشد، بايد با استفاده از يك پرده تورى از شدت آن كاست و نور را پخش كرد.

- رنگ آميزى اتاق: رنگ هاى روغنى براى رنگ آميزى ديوارهاى اتاق يك فرد نيمه بينا مناسب نيستند زيرا تعدد انعكاس تصوير لامپ ها را موجب شده و فرد را دچار مشكل مى سازد. نوع مناسب رنگ هاى پلاستيكى روشن هستند و در اين ميان رنگ هاى شيرى، كرم روشن، استخوانى و سفيد توصيه مى شود.

- رنگ آميزى اشياى مورد نياز فرد نيمه بينا: در اغلب افراد نيمه بينا، حتى با وجود بيمارى هاى وخيم چشمى قسمتى از حس ديد رنگ باقى مى ماند. اين افراد اغلب مى توانند بين رنگ تند اشباع شده تفاوت قائل شوند. ديوارها و سقف ها همان طور كه ذكر شد بايد به رنگ روشن باشند. در اين فضا، چيزهايى كه فرد به آن نياز دارد بايد به يك رنگ تند و خالص درآيد. براى مثال درها نبايد با ديوار هم رنگ بوده بلكه بايد به رنگ تيره درآيد. در آشپزخانه نيز بهتر است از ظروف با رنگ هاى مختلف استفاده كرد. بدين طريق تشخيص ظرف شكر با رنگ زرد از ظرف نمك با رنگى آبى بسيار آسان تر خواهد بود. همچنين بهتر است به جاى ليوان شفاف براى فرد نيمه بينا ليوان رنگى تهيه شود.

- استفاده از تلفن: يكى از لوازمى كه لازم است فرد نيمه بينا به طور مستقل از آن استفاده كند، تلفن است. جهت سهولت تشخيص تلفن بايد رنگ آن تند و با رنگ ميز زير آن در تضاد باشد. ضمن آنكه اعداد شماره گير تلفن نيز بايد بزرگ تر از حد معمول باشند. چنين تلفنى را مى توان به مراكز ساخت تلفن سفارش داد.نتيجه اينكه در صورت بروز ضايعه اى كه منجر به نيمه بينايى يك فرد مى شود به جاى دلسردى و افسردگى، مى توان با پيروى از روش هاى ساده فوق و نيز بهره گيرى از خدمات اپتيكى نظير عينك هاى تلسكوپى، زندگى طبيعى فرد را به وى بازگرداند.

Optomertic Management Of Visul Handicap

*اپتومتريست

دوشنبه، تیر ۲۲، ۱۳۸۳

مناقشه عينك

اپتومتريستها، عينك سازان و چشم پزشك ها مدعى اند

حرفه بينايى سنجى در اروپا، بيش از يكصد سال قدمت دارد و اين درحالى است كه با پيشينه اى كمتر از ۱۵ سال در ايران، هنوز چالشهاى حاكم در ميان اصناف و تشكل هاى مربوط به اين رشته حل نشده است.
تأسيس رشته كاردانى اپتيك در دانشگاه تهران كه ظاهراً اتحاديه عينك سازان نيز يكى از مؤسسين آن بوده است، نتوانسته اين چالش را كمرنگ كند.
از آنجا كه در كشورهاى پيشرفته رشته اپتيك از سيستم علوم تجربى خارج شده و به صورت رشته مهندسى تدريس مى شود، به گفته يكى از مدرسين اين رشته، اگر اتحاديه عينك سازان در راه اندازى اين رشته، به عنوان يكى از فعالان امور هستند، ولى نبايد اينطور به نظر رسد كه رشته كاردانى اپتيك تنها رشته عينك سازى است.
همين مدرس توضيح مى دهد كه اين رشته خاستگاه علمى دارد و در ايران به جنبه فيزيكى و مهندسى آن بيشتر توجه مى شود، در حالى كه در كشورهاى ديگر رشته اپتيك، بيشتر جنبه پزشكى و بالينى آن، مدنظر است.
البته اين درحالى است كه محمد زرين، رئيس انجمن اپتومتريستها ضرورت اين رشته را تنها ارتقاى معلومات فنى فرد در زمينه عينك سازى مى داند و معتقد است صلاحيت فرد، با گذراندن اين دوره ها در ساخت عينك طبى تأييد نمى شود.
وى در اين رابطه توضيح مى دهد كه اگر فردى رشته هاى بهدارى، كمكهاى اوليه، پرستارى و ... را به صورت آزاد گذرانده باشد، بدان معنا خواهد بود كه بتواند در مراكز دولتى بيمارستانى مشغول به كار شود؟
از سوى ديگر، طبق مصوبه قانونى در سال ۱۳۷۴، رشته عينك سازى در زمره كار چشم پزشكان محسوب نمى شود و منع قانونى دارد. تا بدانجا كه از طرف وزارت بهداشت نيز فروش و ساخت عينك در مطب چشم پزشكان ممنوع اعلام مى شود، ولى تا به امروز، هيچ برخورد قانونى با چشم پزشكانى كه به عينك سازى در مطب هايشان مشغولند، نشده است.
عليرضا ياوريان فرد، رئيس اتحاديه عينك سازان با اشاره به اينكه در عينك، يك جنبه پزشكى و طبى موردنظر است و جنبه ديگر بحث ساخت و خريدوفروش آن، تأكيد مى كند در جايى كه جنبه تجارى كالا پيش مى آيد. بايد نظارتى بر اين كالا صورت بگيرد. مثل بسيارى از افراد كه وسايل پزشكى مى فروشند، اينها هم جزو اصنافى هستند كه در كشورند و بر كار آنها نظارت مى شود.
به نظر مى رسد كه بحث ساخت عينك و رشته چشم پزشكى را بتوان در نقطه اى از هم متمايز نمود. مثال عينك سازان، چون افرادى است كه وسايل پزشكى مى فروشند و لزوماً هم نبايد پزشك باشند. ولى نظارت بر فعاليت آنها، از طريق وزارت بازرگانى است كه بحث خريدوفروش را به عهده دارند. تا وزارت بهداشت كه در حوزه بهداشت و درمان فعاليت مى كند.
ولى در چنين چالشى، عقيده برخى از چشم پزشكان معطوف به جنبه ديگرى از قضيه است. دكتر مسيح هاشمى، چشم پزشك، با اشاره به علمى بودن ساخت عينك طبى تأكيد مى كند: «در آمريكا بزرگترين عينك فروش ها در مطب هاى چشم پزشكى، با همكارى اپتومتريستهاى فنى همكارى مى كنند و اين درحالى است كه بسيارى از عينك هايى كه در ايران ساخته مى شود، به علت عدم تعادل محورها و مراكز ديد در عينك و به عبارتى غير علنى و غير استاندارد بودن آن، مشكلات بيمار، چند برابر مى شود.»
وى انحصار عينك سازى را به صنف خاصى رو مى كند و به دنبال تأكيد بركار علمى در عينك سازى، يادآور مى شود كه مى بايست يك كار كيفى انجام شود، لذا نظارت فنى و علمى بايد صورت گيرد. حالا ديگر فرقى نمى كند كه چه صنف خاصى، اين رشته را دنبال خواهد كرد.
لذا على رغم فروش عينك توسط بعضى از چشم پزشكان در مطب كه خلاف قانون به حساب مى آيد. ولى از منظر برخى از چشم پزشكان، علمى و فنى بودن عينك سازى است تا فروش عينك.
فروشى كه چالش اساسى ميان اتحاديه عينك سازان و اپتومتريست ها از يك طرف و چشم پزشكان از طرف ديگر را تشكيل مى دهد.
از سويى، اپتومتريست ها، لزوم نظارت وزارت بازرگانى برعينك سازى را نفى مى كنند. محمدزرين، رئيس انجمن اپتومتريست ها با تأكيد بر اينكه وزارت بازرگانى نبايد هيچ دخالتى در ساخت عينك طبى داشته باشد، مى گويد: «ساخت عينك طبى، يك رشته كاملاً پزشكى است كه براى ساخت آن، فرد بايد به بيماريهاى چشم، اپتيك هندسى و بسيارى از موارد پزشكى، آشنا باشد. لذا اگر وزارت بازرگانى متولى اين صنف بوده، صرفاً به علت نبود اپتومتريست ها اين اتفاق افتاده و حالا امروزه كه ديگر فارغ التحصيلان دانشگاه در زمينه رشته اپتيك در جامعه هستند، لذا شرايط به كلى فرق مى كند.
البته اين در حالى است كه بخواهيم ساخت عينك را تنها از جنبه پزشكى به آن بنگريم، در حاليكه به نظر مى رسد از جهت خريد و فروش فعاليت، كاملاً تجارى محسوب مى شود كه از حوزه وزارت بهداشت بايد خارج شود.
رئيس انجمن اپتومتريست ها، محتواى رشته اپتيك را تجويز و ساخت عينك طبى مى داند و معتقد است كه اين رشته قدمت ۱۳۰ ساله دارد و نمى توان اين رشته را تنها محدود به تعيين نمره چشم دانست.
اين در حالى است كه به گفته ياوريان فرد، رئيس اتحاديه عينك سازان جنبه طبى و پزشكى عينك سازى از سوى آنان، به هيچ وجه نفى نمى شود، تنها تأكيد وى، بر نظارت بركار عينك سازى و كسب جواز از اين اتحاديه است.
وى با اشاره به اينكه در حال حاضر اپتومتريست ها نيز علاوه بر حرفه بينايى سنجى، به ساخت عينك نيز مشغولند، اظهار مى دارد: «از آنجا كه عينك سازى و فروش عينك يك فعاليت تجارى محسوب مى شود، لذا بحث نظارت بر كالا نيز بايد بر فعاليت آنها صورت بگيرد.»
وى در توضيح يكى از نكات مثبت اين نظارت مى گويد: «اگر چشم بيمارى، توسط فردى، بينايى سنجى شود و طبق نمره داده شده، فرد ديگر آن را بسازد، و دوباره براى نظارت و چك نهايى به همان فرد برگردانده شود، سلامتى چشم بيمار بيشتر تضمين خواهد شد. مثل عكسى كه در آزمايشگاه گرفته مى شود و براى تشخيص آن، دوباره به پزشك مربوطه مراجعه مى شود. ياوريان فرد، در ادامه به كشورهايى چون كانادا، انگليس و استراليا اشاره مى كند كه وظيفه درمان چشم به عهده چشم پزشكان است و سنجش بينايى به عهده اپتومتريست و سپس اپتومتريست ها با همكارى عينك سازان، برساخت عينك، فعاليت مى كنند.
به نظر مى رسد كه تعامل و همكارى اين دو صنف (اپتومتريست ها و عينك سازان) موجب رشد و تعالى بيشترى در امر عينك سازى خواهد شد.
زرين، معتقد است كه بحث امروز ما ارتباط و چگونگى ميان اين دو صنف نيست، بلكه موضوع برسر اين است كه در حال حاضر تعداد عينك سازى غير مجاز در سطح شهر وجود دارد كه همه آنها فعال هستند و بدون جواز كسب و رد كردن آزمون تخصصى در امر عينك سازى مشغول فعاليت هستند.
رئيس اتحاديه عينك سازان نيز معتقد است كه عينك سازان غير مجاز بدون ارتباط با اتحاديه، فعاليت مى كنند كه مشكلاتى را از نظر ساخت عينك و تعيين محورها و مراكز شيشه آن به وجود آورده اند.
آنچه بيش از همه، بايد مورد توجه قرار گيرد، تعامل و همكارى اصناف وتشكلهاى مرتبط با اين موضوع است و نيز نظارت فنى و علمى بر امر عينك سازى است كه يك جنبه آن همانا داشتن جواز كسب از اتحاديه عينك سازان است. اگربپذيريم كه رشته عينك سازى از رشته هاى وابسته به پزشكى است كه در بخشى از آن وارد بحث خريد و فروش كالا مى شود، لذا فعاليت دوجانبه و تعامل عيان اپتومتريست ها و عينك سازان مستحكم تر خواهد شد

شنبه، تیر ۱۳، ۱۳۸۳

كوررنگي

تشخيص طبي رنگ ها نعمتي خدادادي است كه اكثر ما از آن برخورداريم. رنگ هايي مانند قرمز و سبز يشمي فقط براي افرادي كه داراي قدرت تشخيص طبيعي رنگ هستند، معني دار است.
كوررنگي اصطلاح مبالغه آميزي است براي اشخاصي كه بعضي رنگ ها را تشخيص نمي دهند. ۸ درصد از مردها و كمتر از ۱ درصد از خانم ها از بدو تولد دچار نقص در تشخيص رنگ هستند. ميزان كوررنگي از اشكال در تشخيص ساير رنگ ها تا نديدن كامل رنگ ها است. اگر نقص در تشخيص رنگ ها اندك باشد و شخص بتواند رنگ ها را تشخيص دهد اين اشكال به سختي قابل تشخيص است، اين اشكال موقعي قابل تشخيص است كه شخص كاملا رنگ هارا از هم تشخيص ندهد.
چه عواملي باعث اشكال در تشخيص رنگ مي شوند؟
تشخيص رنگ ها به فعاليت پيچيده چشم و مغز بستگي دارد. عوامل مادرزادي كوررنگي قابل توضيح اند. سلول هاي مخروطي و استوانه اي در شبكيه موجود هستند. سلول هاي استوانه اي مسوول بينايي در هنگام شب و شرايط تاريكي هستند. سلول هاي مخروطي مسوول تشخيص رنگ ها هستند و در نور روز عمل مي كنند. سلول هاي مخروطي سه نوع آبي، سبز و قرمز هستند كه هر سه با هم عمل مي كنند و باعث مي شوند كه ما رنگ ها را از آبي تيره تا قرمز تشخيص دهيم. شكل گيري اين سلول ها ارثي است. يك ژن غيرطبيعي ممكن است باعث شود كه يك رنگ خاص حذف شود. شخصي كه يك ژن غيرطبيعي به ارث برده باشد، ممكن است در تشخيص سايه ها و تشخيص رنگ قرمز و سبز مشكل داشته باشد.
انواع ديگر اختلال ديد رنگي
بالا رفتن سن نيز مي تواند در تشخيص رنگ ها اختلال ايجاد كند. مثلا با كدر شدن تدريجي عدسي چشم در افراد مسن ،رنگ هاي خاكستري، سبز تيره و آبي تيره با مشكل تشخيص داده مي شوند.
برخي داروها نيز ممكن است سبب اختلال ديد رنگ شوند.
بيماري هاي شبكيه يا عصب بينايي هم مي تواند اختلال ديد رنگ ايجاد كند.
روش تشخيص اختلال ديد رنگ
صفحاتي وجود دارند كه شماره هايي با رنگ روي آن نوشته شده، اگر بيمار كوررنگي داشته باشد بسته به نوع آن، شماره ها را اشتباه مي خواند.
اختلال ديد رنگ ارثي بوده و درماني ندارد. آنها يي كه به علت آب مرواريداست با عمل اصلاح مي شود. كنتاكت لنز رنگي از حدت بينايي مي كاهد، ولي اندكي به افرادي كه اختلال ديد رنگ دارند كمك مي كند تا سايه هاي رنگي را تشخيص دهند.
در شغل هايي كه حدت بينايي اهميت دارد، تشخيص رنگ ها مهم است. در شغل هاي نظامي، هواپيمايي، كشتيراني، پزشكي و كارهايي كه با بينايي دقيق سروكار دارند در موقع استخدام از افراد، امتحان ديد رنگ به عمل مي آيد.
دكتر پرويز زرين بخش

چهارشنبه، تیر ۱۰، ۱۳۸۳

آيا كامپيوتر براي چشم مضر است؟
هيچ مدرك علمي مبني بر اينكه كامپيوتر براي چشم ضرر داشته باشد وجود ندارد. هر چند كه بعد از رايج شدن اين وسايل شكايات از خستگي و ناراحتي چشمي باعث افزايش نگراني افراد نسبت به اين وسايل شده است. آزمايش هاي گسترده اي كه در اين زمينه صورت گرفته است نشان مي دهد كه تابش هاي الكتريكي (مثل اشعه ايكس) يا پرتوهاي ديگر مانند ماوراي بنفش در شرايط معمولي ضرري به چشم نمي رساند. در واقع ميزان اشعه UV كه از كامپيوتر و تلويزيون ايجاد مي شود بسيار اندك است و به حدي كم است كه نمي تواند به چشم فرد، حتي اگر تمام عمر از اين دستگاه ها استفاده كند، صدمه بزند.
آيا اين خستگي چشمي به كامپيوتر و تلويزيون ارتباط دارد؟
بلي، بسياري از علايم از جمله تحريك (قرمزي، خستگي چشم، آبريزش)، خستگي (سنگيني پلك و سر) و اشكال در واضح ديدن تصاوير (فوكوس كردن) ممكن است با استفاده طولاني از اين وسايل ايجاد شود. سردرد، اسپاسم هاي عضلاني و كمردرد هم ممكن است ايجاد شود. خوشبختانه اين شكايات اكثرا با تغييرات جزيي در محيط كار و عوض كردن عينك رفع مي شود. اگرچه خستگي هاي چشمي باعث آزار مي شوند، ولي خطري ندارند و دليل استفاده نكردن از چشم و اين وسايل نمي شود، در اين مورد چشم پزشك شما با تنظيم نمره عينك مي تواند كمك كند.
چگونه مي توان ازخستگي هاي چشمي جلوگيري كرد؟
بيشتر آنها كه مدت زيادي را صرف كار كردن با كامپيوتر مي كنند ترجيح مي دهند مناظر دورتر را از فاصله معمولي نگاه كنند. صفحه كامپيوتر بهتر است براي استفاده كننده كمي پايين تر از سطح چشم ها قرار بگيرد. مطالب بايستي طوري در دسترس باشند كه استفاده كننده مجبور به خم شدن و حركات زياد سر و چشم ها نباشد. روشنايي بايستي طوري تنظيم شود كه درخشندگي و تابش صفحه كامپيوتر و انعكاس نور آن به حداقل برسد. در بعضي موارد ميزان روشنايي استاندارد در دفتر كار طوري است كه به راحتي مي توان از كامپيوتر استفاده كرد. اگر اصلاح و تغييرات در روشنايي محل كار عملي نباشد مي توان ازشبكه هاي حفاظتي و فيلترهاي مخصوص استفاده كرد.
صفحه كامپيوتر معمولا گرد و خاك را به خود جذب مي كند، بهتر است هر از چندگاهي با يك پارچه ضد استاتيك (ضد الكتريسيته ساكن) سطح آن را تميز كرده تا تصوير واضح شود.
استراحت هاي كوتاه در فواصل معين مهم است. معمولا اشخاصي كه براي مدت طولاني از كامپيوتر استفاده مي كنند از تحرك اندكي برخوردارند و براي مدتي بدن، سروگردن و چشم هايشان بي حركت مي ماندو اين امر باعث خستگي مي شود. پلك زدن زياد باعث خيس شدن چشم ها شده و مانع از خشكي چشم مي شود.
اشخاصي كه از كامپيوتر استفاده مي كنند بايد چه نكاتي را رعايت كنند؟
صفحه كامپيوتر بايستي در فاصله مناسبي از چشم قرار بگيرد، از آنجايي كه اين فاصله ممكن است دورتر از فاصله مطالعه باشد بايستي از عينك ضروري استفاده شود، رعايت اين امر به خصوص براي افرادي كه از عينك هاي دوكانوني و چند كانوني و يا عينك مطالعه استفاده مي كنند ضروري است. اين بدان معناست كه افرادي كه عينك ندارند ممكن است مجبور شوند از لنزهاي اصلاح كننده براي اين كار استفاده كنند. چشم پزشك مي تواند عينك مناسب را براي شما تجويز كند.
شما بايستي با توضيح بيشتر در مورد محل كار و جزئيات كار، به چشم پزشك خود كمك كنيد كه عينك مناسب را تجويز كند.
دكتر پرويز زرين بخش

دوشنبه، تیر ۰۱، ۱۳۸۳

قابل توجه شركتها،موسسات ارائه کننده خدمات به اپتومتريست هاوچشم پزشکان


وبلاگهاي اپتومتري ايران و عينك با بيش از ده هزار بازديدكننده از ابتدا تا كنون كه اكثريت قريب به اتفاق آنان را اپتومتريست ها تشكيل مي دهنداصلي ترين پل ارتباطي بين اپتومتريست هاي ايران مي باشند اكنون شما مي توانيد كالاو خدمات خود را در اين وبلاگ ها معرفي نماييدو آن را در معرض ديد اپتومتريست ها و چشم پزشكان ايران قرار دهيد
كليه عرضه كنندگان خدمات و كالاي اپتيك مي توانند براي معرفي كالا و خدمات خود براي يكبار بطور رايگان در اين وبلاگها با تلفن 09153617665 تماس حاصل نمايند
بديهي است آگهي ثابت نيز همچنان طبق تعرفه مربوطه پذيرفته مي شود

شنبه، خرداد ۳۰، ۱۳۸۳

مگس پران
ذرات كوچك متحرك شبيه مگس پران را بسياري از مردم در ميدان بينايي خود مي بينند، اين ذرات در زمينه هاي ساده و روشن مثل يك ديوار يكرنگ و يا آسمان آبي ديده مي شوند. اين ذرات توده هايي از مايع زجاجيه چشم هستند. اين ناهمگوني هاي مايع زجاجيه در جلو پرده شبكيه و داخل مايع زجاجيه شناور بوده و مانند سايه رويت مي شوند. اينها مي توانند شبيه نقطه، دايره هاي كوچك، خطوط و يا شكل تار عنكبوتي داشته باشند. اغلب در سنين بالا ظاهر مي شوند و علت پيدايش آنها انقباض بعضي نقاط مايع زجاجيه و ايجاد ناهمگوني در آن است. در افراد نزديك بين و در آنها كه آب مرواريدشان عمل شده شايعتر است.
آيا اين ذرات خطرناك هستند؟
همچنان كه مايع زجاجيه جمع و چروكيده مي شود ممكن است پرده شبكيه را كشيده و پاره كند و گاهي باعث خونريزي مي شود كه به صورت ذرات جديد ظاهر مي شود.
به ندرت اين ذرات ناشي از التهاب داخل چشمي و يا رسوب هاي كريستالي داخل زجاجيه هستند. فقط با معاينه متخصص چشم مي توان مشخص كرد كه اين ذرات خطرناكند و يا خير، بنابراين با مشاهده هرگونه لكه و با ظاهر شدن مگس پران در ميدان ديد بايستي توسط چشم پزشك معاينه شويد.
در موقع ديدن اين ذرات و لكه ها چكار بايد كرد؟
ممكن است در موقع مطالعه باعث مزاحمت شوند. بهتراست در اين مواقع چشم ها را به اطراف حركت دهيد اين كار باعث مي شود اين ذرات از ميدان ديد خارج شوند. روش بهتر آنست كه چشم ها را به بالا و پايين حركت دهيم.
علت ظاهر شدن ذرات نوراني و برق زدن درچشم چيست؟
گاهي مايع زجاجيه پرده شبكيه را مي كشد. اين كشش باعث تحريك سلول هاي بينايي شده و نورها و يا ذرات درخشاني به چشم شخص مي آيند، در حالي كه چنين نورهايي واقعا وجود ندارد، اين احساس در مواقع ضربه به چشم هم ديده مي شوند. در واقع با جداشدگي مايع زجاجيه از پرده چشم هم تا چند هفته ديدن اين برق زدن ها كمابيش مشاهده مي شود، در اين مواقع نيز هرچه سريعتر بايستي توسط متخصص چشم معاينه شويد.
درخشش هاي نوراني كه به صورت خط و يا امواج هستند و ۱۰ تا۲۰ دقيقه طول كشيده و در هر دو چشم مشاهده مي شوند، احتمال دارد ميگرن باشد كه به علت تنگ شدن ( اسپاسم) رگ هاي مغزي است و اگر سردرد به دنبال آن بيايد «سردرد ميگرني» گفته مي شود. اگر اين خطوط و امواج بدون سردرد باشد «ميگرن چشمي» يا «ميگرن بدون سردرد» گفته مي شوند.
چرا بايستي با مشاهده اين ذرات نوراني به متخصص چشم مراجعه شود؟
ديدن اين ذرات نوراني و اجسام متحرك معمولا دليل مشكل مهم چشمي نيستند. اگر مقدار آنها زياد باشد و يا بطورناگهاني مشاهده شوند معاينه توسط متخصص چشم توصيه مي شود. معاينه چشم شامل معاينه دقيق و كامل شبكيه و مايع زجاجيه خواهد بود. اين معاينه نياز به دقت ، حوصله و صرف وقت كافي توسط متخصص چشم دارد.
دكتر پرويز زرين بخش

جمعه، خرداد ۲۹، ۱۳۸۳

مصوبه‌ي هيات عالي نظارت بر سازمان‌هاي صنفي كشور درباره‌ي صدور پروانه براي ساخت عينك‌هاي طبي باطل شد
با اعلام نظر هيات عمومي ديوان عدالت اداري، هيات عالي نظارت بر سازمان‌هاي صنفي كشور حق دخالت براي صدور پروانه و يا تمديد آن جهت ساخت و ارائه‌ي عينك طبي نخواهد داشت. چندي پيش تعدادي از شهروندان اپتومتريست نسبت به قسمت‌هايي از تصميمات هيات عالي نظارت بر سازمان‌هاي صنفي كشور كه در آن صدور پروانه و تجديد آن جهت ساخت عينك‌هاي طبي را در اختيار اين نهاد قرار داده بود، به ديوان عدالت اداري شكايت كردند و هيات عمومي ديوان عدالت اداري پس از بررسي‌هاي لازم رأي به ابطال مصوبه‌ي فوق داد.بر اساس رأي هيات عمومي ديوان عدالت اداري صدور پروانه و تمديد آن جهت ساخت عينك‌هاي طبي در حدود اختيارات و وظايف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي شناخته شد.

یکشنبه، خرداد ۱۷، ۱۳۸۳

اورتوکراتولوژی

لنز هايي كه در طول شب نزديك بيني را اصلاح مي كنند
Corneal Refractive Therapy يا Orthokeratology درماني غير جراحي است كه از طريق تغيير شكل موقتي قرنيه، نزديك بيني را اصلاح مي كند. تغيير شكل قرنيه سبب مي شود نور بهتر بر روي شبكيه متمركز شده و تصوير بهتري ايجاد شود (بطور كلي تمامي روش هاي اصلاح عيوب انكساري از عينك و كنتاكت لنز تا ليزيك همين كار را مي كنند). در اين روش با استفاده از يك نوع كنتاكت لنز سخت كه نسبت به اكسيژن نفوذ پذير است (Rigid Gas Permeable Contact Lens) نزديك بيني از طريق تغيير انحناي قرنيه و كاهش تحدب آن اصلاح مي شود. تفاوت عمده اين روش با روش هاي جراحي اصلاح عيوب انكساري نظير ليزيك اين است كه روش هاي جراحي دائمي هستند ولي در اين روش در صورت عدم استفاده از لنز، شكل قرنيه پس از سه روز به حالت اوليه باز مي گردد
اين لنزها براي چه بيماراني مفيدند؟

سه‌شنبه، خرداد ۱۲، ۱۳۸۳

نور خورشيد و عينکهاي اجباري



پرتو خورشيد قبل از رسيدن به ما از فضا و اتمسفر زمين عبور مي کند و مقدار زيادي از آن قبل از رسيدن به زمين در لايه هاي مختلف و خصوصاً توسط لايه ي ازن جذب مي شود . از بين اين پرتوها تنها پرتوهايي که نور زمين را تأمين مي کنند و عجيب و شگفت انگيزند ، براي ما محسوس مي باشند . در واقع ساير پرتوها از جمله ماوراء‌ بنفش و مادون قرمز که از جمله ي خطرناک ترين آنها هستند ، مرئي نيستند و خطر همين جاست !

حتي زماني که خورشيد در وسط آسمان نباشد ، تأثير اين پرتوها دايمي و مستمر است ، همان طور که براي پوست ضرر دارند به چشم نيز مي توانند آسيب برسانند . پلک ها ، قرنيه ، زجاجيه و شبکيه ي چشم همه بافت هايي هستند که مي توانند صدمه ببينند و از همين جا به اهميت مراقبت از چشم هايمان پي مي بريم .



حتي در پس ابرها

مانند ساير پرتوهاي خورشيدي ، اشعه ي ماوراءي بنفش از سه راه به چشمان ما مي رسد : مستقيماً از طريق انتشار ، از راه انعکاس . اگر چه به طور طبيعي چشمان خود را از پرتوهاي مستقيم محافظت مي کنيم ، ولي نسبت به پرتوهاي ناشي از انعکاس آب ، شن ، برف و يا يک ديوار سفيد توجه کمتري معطوف مي داريم . بايد بدانيم آب بين ۵ تا ۱۰ درصد ، شن ۲۰ درصد و برف ۸۵ درصد اشعه ي ماوراء بنفش را منعکس مي کنند . اوج تشعشع پرتوها خطرناک بين ساعت ۱۱ صبح تا ۴ بعدازظهر است . وانگهي در ارتفاعات ، مقدار UV در هر هزار متر ۱۰ درصد افزايش مي يابد و هر چه به استوا نزديک تر باشيم ، مقدار بيشتري اشعه ي UV دريافت مي کنيم .



طبق نوع پرتو تأثيرات نيز متفاوتند :

- اگر پرتوها مادون قرمز باشد ، تأثير آن ها با طول موج بالا فوري و به صورت گرمايي مي باشد . پرتو مادون قرمز سوزاننده است و علت اصلي برخي از التهاب هاي قرنيه به حساب مي آيد . در واقع به محض اين که پلک ها باز مي شوند ، قرنيه که در درجه ي اول نقش فيلتر ( صافي ) را براي محافظت از بافت زجاجيه و شبکيه ؛ که به آسيب ديدگي حساس هستند را بازي مي کند ، وارد عمل ميشود . قرنيه تنها بافتي است که بلافاصله در مقابل سوختگي واکنش نشان مي دهد . اگر مقدار سوختگي کم باشد التهاب قرنيه با ۲ يا ۳ روز مداواي معمولي ( استفاده از پماد ، ژل و محلولهاي چشمي ) درمان مي شود .

- اگر پرتو ماوراء بنفش باشد ، داراي تأثيري کوتاه مدت و يا دراز مدت خواهد بود . پرتوهاي UV که آنه ا نيز جزء پرتوهاي نامرئي خورشيدي به حساب مي آيند به سه دسته تقسيم مي شوند : A,B,C . پرتوهاي UVA از جمله ي خطرناک ترين پرتوها براي چشم به شمار مي آيند که در بزرگسالان به زجاجيه آسيب مي رسانند و در کودکان تا شبکيه نيز پيش مي روند . پرتوهاي UVB توسط زجاجيه جذب مي شوند و UVC تقريباً به تمامي توسط لايه ي اتمسفر زمين جذب مي شود ولي مقدار کمي از آن مي تواند به قرنيه آسيب برساند . تأثير کوتاه مدت آن ، التهاب چشم در اثر نور منعکس شده از برف است ( که معمولاً ۲ يا ۳ ساعت بعد از مواجهه با پرتو ايجاد مي شود ) . در دراز مدت پرتوهاي UV تأثير تراکمي روي زجاجيه و شبکيه دارند . البته تأثير اوليه آن ها روي زجاجيه ( ماده ي ژلاتيني و شفافي است که در حفره ي دروني چشم در عقب عدسي جا دارد ، قطر آن يک سانتي متر است ، به صورت محدب مي باشد و در معرض تأثير انواع اشعه هاي UV قرار مي گيرد ) ميباشد . تا سن ۱۰ سالگي زجاجيه شفاف است و پرتوها ميتوانند به راحتي از عبور کرده و شبکيه را مسدوم نمايند . قبل از ۱۰ سالگي ، زجاجيه به تقريباً ۷۵ درصد از پرتوهاي ماوراء بنفش اجازه ي عبور مي دهد و بعد از سن ۲۵ سالگي ، فقط ۱۰ درصد از اين پرتوها مي توانند از زجاجيه عبور کنند
پزشكان اعتقاد دارند: لنزها همانند اسفنج عمل كرده و آب و رطوبت موجود در سطح چشم را جذب كرده و سبب خشكي آن مي‌شوند.
احساس وجود جسم خارجي در چشم سبب تحريك، درد و قرمزي آن مي‌شود. بنابراين از مهمترين علل شايع ايجاد خشكي چشم مي‌توان به استفاده از لنز اشاره كرد.
به اعتقاد متخصصان چشم، افراد استفاده كننده از لنز بايد از حضور در محيط نامناسب، مثل قرار گرفتن در معرض وزش باد و هواي خشك خودداري كنند و هواي منزل و محل كار خود را مرطوب نگه دارند.

یکشنبه، خرداد ۱۰، ۱۳۸۳


يك جراح و متخصص چشم گفت: اغلب عينك‌هاي آفتابي موجود در كشور جنبه تزئيني داشته و ارزش طبي ندارند.
دكتر مريم بهارونداظهارداشت:
با شروع فصل گرما، مردم بويژه نوجوانان و جوانان رغبت بيشتري به استفاده از عينك‌هاي آفتابي از خود نشان مي‌دهند، ولي متاسفانه بيشتر عينك‌هاي آفتابي موجود در كشور كه در رنگ‌هاي مختلف عرضه مي‌شود فقط تزئيني است و ارزش طبي و محافظتي در برابر نور خورشيد را ندارند.
وي تصريح كرد: اغلب عينك‌هايي كه در دست مردم است نمي‌تواند از ورود اشعه ماوراي بنفش خورشيد به چشم جلوگيري كند.
دكتر بهاروند اظهار داشت: اين عينك‌ها معمولا ضرري ندارند، اما براي سلامت چشمها مفيد هم نيستند.
جراح و متخصص چشم با بيان اين كه عينك‌هاي آفتابي قرمز رنگ آسيب‌ زيادي به چشم مي‌رساند، خاطرنشان كرد: رنگ قرمز اين عينك‌ها اشعه مادون قرمز بيشتري را جذب مي‌كند و اين خود باعث مي‌شود كه حرارت بيشتري وارد چشم شود كه منجر به آسيب جدي چشمها مي‌شود

دوشنبه، اردیبهشت ۲۸، ۱۳۸۳

مواظب چشم هاي خود باشيد

خورشيد پرنور، عينك هاي تيره


چشم يگانه عضو بدن است كه پوشش محافظ ندارد. چشم در معرض همه خطرات قرار دارد. پرتوهاي فرابنفش خورشيد به آساني به چشم آسيب مي رسانند و در دراز مدت ناهنجاري هايي از آب مرواريد گرفته تا ضعف ديد به وجود ميآورند. كشور ما آفتابي است و نور خورشيد همواره چشم هاي ما را تهديد مي كند.
اكنون استفاده از عينك هاي آفتابي بيش از هميشه مدنظر قرار گرفته، ولي عينك هاي آفتابي غيراستاندارد ممكن است نمره چشم شما را تغيير دهد و نيز به دليل گشادي مردمك پشت شيشه هاي تيره رنگ عينك هاي آفتابي نور بيشتري وارد چشم شود. آن چه كه در سنين بالا موجب بيماري هاي مختلفي خواهد شد.
استفاده از عينك هاي آفتابي مناسب تاحدودي از ورود نورهاي مضر به چشم جلوگيري مي كند. بنابراين در انتخاب عينك دقت كنيد؛ چراكه نه تنها پول خود را دور ريخته ايد بلكه مضرات استفاده از عينك هاي آفتابي نامناسب بسيار بيش از زماني است كه از عينك آفتابي استفاده نمي كنيد!
انواع عينك هاي آفتابي
با شروع فصل تابستان بازار فروش عينك هاي آفتابي داغ تر مي شود و در بساط دستفروشان مدل هاي مختلف آن ها با قيمت هاي گاهي بسيار ارزان خودنمايي مي كنند. اغلب جوانان از اين عينك هاي ارزان تهيه مي كنند، ولو آن كه استانداردهاي يك عينك آفتابي در آن رعايت نشده باشد. قيمت انواع عينك هاي آفتابي بساط دستفروشان از ۸۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان است و در مقايسه با ساير اقلا م بيش از حد ارزان به نظر مي رسد تا حدي كه برخي مواقع فروشندگان در مناطقي از شهر براي جلب اطمينان مشتريان آن ها را با قيمت هاي بالا تري عرضه مي كنند.
بنابراين همان عينك هاي ۲ هزار توماني، ۵ يا ۶ هزار تومان فروخته مي شوند تا نگراني خريدار نسبت به كيفيت آن را دامن نزنند. به هر حال نمي توان به استاندارد اين عينك ها اطمينان پيدا كرد. اغلب جوانان به دليل وضعيت نامناسب اقتصادي از آنهااستفاده مي كنند كه معمولا ً اين عينك ها به دليل ارزان بودن استانداردهاي لا زم را ندارند و استفاده از آنها در طولا ني مدت ناراحتي هايي را براي چشم به وجود ميآورد. همچنين به دليل افزايش مدگرايي در جامعه، وجوانان هنگام خريد اين عينك ها، ملا ك هايي چون مرغوبيت و كيفيت محصول را ناديده گرفته و در وهله اول به قيمت و سپس به مد روز توجه مي كنند ولي آن هايي كه از اين عينك ها در مدت طولا ني استفاده كرده اند به تأثيرات منفي آن تا حدودي اشراف يافته اند.
محمد. ن كه مقابل بساط يكي از عينك فروش هاي كنار خيابان ايستاده، مي گويد: سال گذشته با شروع فصل تابستان يكي از همين عينك ها را پس از مدتي خريدم. هنگام استفاده از آن احساس سرگيجه كردم. پس ازآن بود كه دريافتم بسياري از سردردهايم ناشي از استفاده ممتد از آن عينك بود.
علي. محمدي فر، جواني ديگربا اشاره به قيمت كم اين عينك ها مي گويد: مي خواهم از اين عينك هاي ارزان تهيه كنم تا اگر مشكلي پيش آمد به راحتي بتوانم آن را تعويض كنم. قيمت عينكي كه سال گذشته خريدم نزديك به ۷ هزار تومان بود. در حالي كه با اين مبلغ مي توان سه عينك ارزان خريد و همان كار انجام داد. اميدوارم آن چنان كه شما مي گوييد اين عينك هاي ارزان دردسرساز نشود. به هر حال من توانايي خريد عينك ۳۰ تا ۴۰ هزار توماني را ندارم.
علي.ص نيز كه يكي از مشتريان اين عينك هاي ارزان قيمت است، مي گويد: اعتراف مي كنم از استانداردهاي يك عينك آفتابي اطلا عي ندارم. اما خريد اين عينك هاي ارزان بسيار باصرفه تر است، زيرا مي توان باتوجه به لباس هاي خود چند عينك با رنگ هاي مختلف تهيه كرد. براي خريد عينك هاي استاندارد و اصل بايد مبلغي بيش از ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان بپردازي كه اين با دخل و خرج خانواده هاي ما نمي خواند.
طاها.ع يكي از عينك سازان در اين مورد مي گويد: هر نوع عينك آفتابي حتي عينك هايي كه توسط دستفروشان به فروش مي رسد تا حدودي از تابش اشعه ماوراء بنفش به چشم جلوگيري مي كند. البته عينك هاي گرانتر خاصيت هاي ديگري نظير بازتاب نور هم دارند. او مي افزايد: پوشش آنتي رفلكس در برخي از عينك هاي آفتابي براي اشخاصي است كه به نور حساسيت دارند كه وجود اين پوشش ممكن است دليلي براي گرانتر شدن عينك شود.
عينك هاي استاندارد
عينك هاي استاندارد كه توسط عينك سازان به فروش مي رسد حداقل بيش از ده هزار تومان مي ارزند و قيمت بعضي از آنها صد هزار تومان را هم پشت سر مي گذارد. انواع عينك هاي چيني كه ارزان ترين نوع عينك هاي آفتابي استاندارد هستند معمولا ً قيمتي حدود ۸ تا ۱۰ هزار تومان دارند. اما قيمت عينك هاي مارك دار ايتاليايي بيش از ۳۰ هزار تومان است.
توكليان، يكي از فروشندگان عينك در تهران مي گويد: اكنون بازار فروش عينك هاي طبي رقابتي است و قيمت اكثر عينكهاي استاندارد باتوجه به ماركشان تعيين مي شود.
او مي افزايد: البته برخي از عينكها به خاطر اسمشان كه معروف است، گران تر هستند. به طوري كه بعضي از مشتريان حاضرند براي خريد آنها بيش از ۵۰ هزار تومان هم بپردازند. در حال حاضر اغلب عينك سازان دستگاه هاي تستUV دارند به همين دليل عينك مناسبي را عرضه مي كنند.
به تازگي عينك هايي در بازار عرضه شده كه به عينك هاي شب معروفند. اين عينك ها خاصيت يك عينك آفتابي را نداشته و صرفاً جنبه زيبايي دارند. اما عينك هايي زيبا با شيشه هاي رنگي هستند كه جوانان به دليل همين زيبايي تمايل زيادي به استفاده از آنها دارند. برخي از انواع اين عينكها بسيار ارزان هستند و بين ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان قيمت دارند. قيمت برخي از اين عينكهاي شب كه مارك معروفتري دارند تا ۱۵ هزار تومان افزايش مي يابد، اما براي جلوگيري از اشعه هاي مضر آفتاب كاري انجام نمي دهند؛ بلكه استفاده از آنها فقط به خاطر زيبايي در ميان جوانان مد شده است.
يكي ديگر از عينك سازان تهران در مورد اين عينكها مي گويد: عينكهاي شب كه مدتي است استفاده از آنها در ميان جوانان مد شده به هيچ عنوان خاصيت ضدآفتاب ندارد. فقط شيشه يا طلقهاي رنگي هستند كه به عنوان يكي از ابزارهاي زينتي از آنها استفاده مي شود.
او مي افزايد: در حال حاضر در بسياري از عينك فروشي ها عينكهاي شب را هم مي فروشند اما اين بدان معني نيست كه اين عينكها هم جلوي نورهاي مضر خورشيد را مي گيرند؛ بلكه ما هم مانند بسياري از فروشندگان كه در كنار اجناس خود لوازم زينتي هم مي فروشند، اين عينكها را به عنوان وسايل زينتي مي فروشيم.
آيا استانداردها را مي شناسيد؟
بسياري از شهروندان از خصوصيات يك عينك آفتابي استاندارد اطلا ع ندارند و هنگام خريد عينك عمدتاً به مدل آن بيشتر توجه مي كنند (كه اين امربه الگوهاي مصرف گرايي صرف باز برمي گردند).
زهره. ج مي گويد: در هنگام خريد عينك بيشتر به مدل آن توجه مي كنم كه آيا فرم آن به صورتم ميآيد يا نه؟ براي خريد عينك سالانه مبلغي بين ۷ تا ۱۲ هزار تومان مي پردازم. از استانداردهاي عينك اطلاع زيادي ندارم؛ اما شنيده ام براي شناخت يك عينك آفتابي مناسب بايد عينك موردنظر را روي عينك با شيشه هاي فتوكروميك قرار داد هرگاه شيشه عينك فتوكروميك تغيير رنگ داد نشانه آن است كه عينك موردنظر از كيفيت پاييني برخوردار است.
ليلا اشرفي نيز مي گويد: معمولا ً عينكهايي مي خرم كه از مدل آن خوشم بيايد و به چهره ام بيايد و براي خريد آن بيشتر از ۱۰ هزار تومان هزينه نمي كنم، زيرا عينكهاي طبي آفتابي اصولا ً خيلي گران هستند و اگر تمايل به تهيه عينك مناسبي داشته باشي بايد بيش از ۲۰ هزار تومان بپردازي. من اطلا ع چنداني از علا ئم استانداردهاي عينك ندارم ولي شنيده ام عينك خوب بايد دارايUV باشد تا بتواند جلوي اشعه هاي مضر خورشيد را بگيرد.
آرش دعايي مي گويد: از مشخصات يك عينك آفتابي استاندارد خبر ندارم فقط مي دانم روي بعضي از عينكها عنوانUV درج شده، زيرا براي خريد عينك بيشتر از ۸ تا ۱۰ هزار تومان نمي توانم هزينه كنم ولي سعي مي كنم جنس خوبي بخرم تا پشيمان نشوم. همچنين براي انتخاب عينك مناسب از عينك فروشان كمك مي گيرم.
دكتر سعيد ارجمندي جراح و متخصص بيماري هاي چشم در مورد بيماري هاي احتمالي كه در اثر تابش نور خورشيد به وجود ميآيد مي گويد: وظيفه عينك هاي آفتابي انعكاس اشعه ماوراءبنفش است. تابش اين نور به چشم موجب بيماري آب مرواريد مي شود. براي درمان اين بيماري در مراكز خصوصي هزينه اي بين ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان صرف مي شود. البته گاهي اين مبلغ تا يك ميليون تومان هم مي رسد. دكتر ارجمندي ادامه مي دهد: براي درمان اين بيماري در برخي از مراكز دولتي مبلغي حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان هزينه مي شود. وي افزود: بيمه تنها ۲۰ درصد از مخارج جراحي را مي پردازد. اما بيمه هاي خصوصي با توجه به قراردادي كه با بيمار مي بندند تا ۷۰ درصد از هزينه هاي درماني را تقبل مي كنند

یکشنبه، اردیبهشت ۲۷، ۱۳۸۳


اطلاعات كلي در باره لنزهاي تماسي:
ازگذشته دور عينك اصلي ترين راه اصلاح عيوب انكساري (ضعف بينايي )بوده است و براي ساليان طولاني اكثرمردم براحتي از اين وسيله ساده براي رفع نقايص بينايي خود استفاده مي كرده اند . اكنون نيز عينك ارزانترين ،سالم ترين و راحت ترين راه اصلاح عيوب انكساري است و با پيشرفت هايي كه در زمينه توليدو ساخت فريمهاي سبك و مقاوم و همينطور عدسيهايي با ظاهر بهتر و وزن سبك تر و اپتيك برتر صورت پذيرفته امروزه اكثر كساني كه در گذشته از ظاهر عينك خود ناراضي بوده اند و يا سنگيني وزن عينك آنها را ناراحت مي كرده است براحتي مي توانند ار عينك هايي با ظاهر بهتر و وزن كمتر بهره جويند با اين وجود يكي از دلايل استفاده از لنزهاي تماسي استفاده زيبايي است چراكه عده اي از مردم از ظاهر خودشان با عينك خوششان نمي آيد و يا مي خواهند كه ظاهر خود را تغيير دهندو به اين دليل از لنزهاي تماسي استفاده مي كنند . براي خيلي ها هم استفاده از عينك توام با ناراحتي است و يا عينك بخوبي روي صورت آنها مستقر نمي شود يا عينك آنان در فواصل زودبزود مي شكند و مجبور به تعويض آن هستند عده اي هم از اينكه عينك آنها خيلي زود كثيف مي شود و در فواصل كوتاه مجبور به تميز كردن آن هستند ناراضي هستند و تمايلي به استفاده از عينك ندارند بعضي از بيماراني كه دچار ضعف بينايي شديد هستند و يا مشكلاتي از قبيل قوز قرنيه ، آستيگماتيسم نامنظم و يا صدمات قرنيه اي دارند ممكن است با استفاده از عينك ديد خوبي بدست نياورند در صورتي كه لنزهاي تماسي مي تو.انند ديدخوب وقابل قبولي را براي اين افراد فراهم نمايند از اين گروه همچنين مي توان كساني را نام برد كه با استفاده از جراحيهاي انكساري (مانند ليزيك)نتوانسته اند ديد خوبي پيدا نمايند اين عده نيز مي توانند از لنزهاي تماسي براي بهبود ديدشان استفاده نمايند .

ورزش و سرگرمي يكي ديگر از دلايل استفاده از لنزهاي تماسي است و اكثر ورزشكاران در هر سطحي كه باشند (حرفه اي يا آماتور)با استفاده از لنزهاي تماسي ميدان بينايي وسيع تري را تجربه خواهند كرد و برحتي مي توانند عينك را كنار بگذارند و از لنز تماسي استفاده نمايند
براي بعضي ها اشتغال به يك شغل يا حرفه خاص مي تواند دليل كافي براي استفاده از لنزهاي تماسي باشد براي مثال كساني كه در زمينه هاي هتري كار مي كنند مانند هنرپيشه ها و يا حتي سياستمداران و كساني كه لازم است در معرض ديد مردم قرار گيرند مانند گويندگان تلويزيون پنيز مي توانند از لنزهاي تماسي استفاده نمايند اما لنزهاي تماسي براي كساني كه در محيطهاي پر گردو غبار يا محيطهاي كثيف مانند معادن كه امكان ورورد غبار به داخل چشم و زير لنز وجود دارد كار ميكنند ممنوع مي باشد
علاوه بر اين كاركنان آزمايشگاهها و آرايشگران كه محيط اطراف آنها ر از بخارات شيميايي است نيز داوطلبان خوبي براي استفاده از لنزهاي تماسي نمي باشند زيرا احتمال التهاب قرنيه در اثر مواد شيميايي و آلودگي سطح لنز نيز وجود دارد در بعضي از مشاغل مانند تعمير كاران اتومبيل كه امكان تميز كردن كامل دستها وجود ندارد نيز استفاده از لنزهاي تماسي ممنوع است براي بعضي از مشاغل مانند خدمه پرواز و يا كساني كه بايد در محيطهاي خشك و كم رطوبت ساعتها بدون آنكه پلك بزنند به صفحات مانيتور نگاه كنند نيز استفاده از لنزهاي تماسي بايد با احتياط صورت پذيرد زيرا اين افراد ممكن است علائمي از خشكي چشم را نشان دهند لنزهاي تماسي از دونوع كلي نرم و سخت هستند لنزهاي نرم قطر بيشتري دارند و افرادي كه داراي آستيگماتيسم قرنيه اي كمتر از يك ديوپتر باشند براحتي مي توانند از اين لنزها استفاده نمايند ( اين لنزها شكل قرنيه را بخود مي گيرندو بنابراين نمي توانند آستيگماتيسم را اصلاح نمايند)
مزيت عمده لنزهاي نرم راحتي و انطباق سريع با آن مي باشد و بيشتر افراد چند دقيقه پس از گذاشتن آن در چشم به هيچ وجه وجود آنرا احساس نمي كنند اين لنزها از مواد مختلف و با درصد آب متفاوت توليد مي شوند و بر حسب نوع استفاده به دو نوع استفاده روزانه و استفاده دائمي تقسيم بندي مي شوند استفاده از لنزهاي روزانه فقط در ساعات بيداري و در طي روز مجاز است و لنزهاي دائمي را مي توان براي مدت هاي طولاني تري نيز مورد استفاده قرار داد
لنزهاي رنگي از نوع لنزهاي نرم هستند و باعث تغيير رنگ چشم مي شوند اين نوع لنزها نيز بايد تحت نظر اپتومتريست يا چشم پزشك مورد استفاده قرار گيرند قطر لنزهاي سخت كمتر از قطر قرنيه است و با پلك زدن بر روي چشم جابجا ميشوندلنزهاي سخت كه امروزه اكثرا از نوع نفوذ پذير به گاز يا( RGP )هستند و در موارديكه آستيگماتيسم بيشتر از يك ديوپتر وجود داشته باشد و يا در موارديكه امكان استفاده از لنزهاي نرم وجود نداشته باشد مورد استفاده قرار مي گيرند و ديد خوبي را براي بيماران فراهم مي نمايند اين لنزها ايمني بيشتري دارند چراكه هميشه بيست درصد از قرنيه بدون پوشش باقي ميماند همچنين كيفيت بينايي با لنزهاي سخت بهتر از لنزهاي نرم مي باشد
بهر حال تصميم گيري نهايي در مورد اينكه چه نوع لنزي براي شما مناسب است برعهده اپتومتريست مي باشد و اين اپتومتريست است كه بر اساس معاينات چشمي و گفتگو با شما نوع لنز مورد نياز شما را انتخاب مي نمايد
وقتي كه تصميم شما براي استفاده از لنزهاي تماسي قطعي شد و براي اينكار به اپتومتريست مراجعه نموديد ممكن است ابتدا اپتومتريست سئوالاتي را از شما مطرح نمايد تا از انگيزه كافي شما براي استفاده از لنزهاي تماسي اطمينان يابد و سپس شروع به انجام معاينات كلي نمايد در اين مرحله هدف اپتومتريست اطمينان از سلامتي قرنيه و سيستم اشكي شماست چراكه سلامتي اين دو بخش نقش مهمي در استفاده خوب و راحت از لنزتماسي دارد در اين مرحله در صورتي كه مشكل خاصي وجود نداشته باشد اپتومتريست اقدام به سنجش بينايي و اندازه گيريهاي ضروري مربوط به لنز تماسي مي نمايد و در پايان نيز با تاييد شما اپتومتريست اقدام به سفارش لنز تماسي مورد نظر شما مي نمايد
لازم بذكر است كه براي استفاده راحت و بدون مشكل از لنز تماسي لازم است تا توصيه هاي ارائه شده توسط اپتومتريست را كاملا رعايت نماييد و در فواصل معيني كه گفته مي شود براي انجام معاينات مراقبتي به اپتومتريست مراجعه كنيد همچنين لازم است تا به علائم بروز مشكل توجه كنيد و در صورت پيدا شدن هر كدام از علائم (سوزش و قرمزي چشم ، احساس جسم خارجي در چشم ، كاهش وضوح ديد ، حساسيت به نور ، ديدن رنگين كمان يا هاله در اطراف اشياء، درد شديد در چشم )بلافاصله لنزها را در آورده و با اپتومتريست خود تماس بگيريد مطمئنا اپتومتريست شما آماده ارائه مشاوره و راهنمايي هاي لازم به شما مي باشد

سه‌شنبه، اردیبهشت ۲۲، ۱۳۸۳

چهارشنبه، اردیبهشت ۱۶، ۱۳۸۳



مراحل مختلف فيت عينك توسط اپتومتريست ها:

اپتومتريست ها علاوه بر معاينه چشم و سنجش بينايي به منظور يافتن و اصلاح عيوب انكساري وظيفه طراحي و فيت چشم افزار از جمله عينك، لنز تماسي و وسايل كمك بينايي ويژه افراد نيمه نابينا( low vision aids ) و همچنين سايروسايل اپتيكي تخصصي را نيز بر عهده دارند
بياييد با هم نگاهي به مراحل مختلف طراحي و ساخت يك عينك داشته باشيم اگر بخواهيم بطور خلاصه بگوييم آنچه كه اپتومتريست در مرحله پس از تجويز انجام مي دهد انتخاب مجموعه اي از بهترين محصولات موجود براي بر آورده نمودن نيازهاي بينايي بيماران بر اساس بعضي از عوامل متغير مي باشد اين عوامل متغير ممكن است نسخه بيمار ،شغل ،سرگرمي،نوع ورزش،مختصات صورت و چشم ، مد و.... بوده باشند

چشم افزار بايد بر حسب شيوه زندگي بيمار از ايمني و راحتي كافي برخوردار باشد اين امر مستلزم بدست آوردن يك تاريخچه از زندگي بيمار از طريق گفتگو با او مي باشد وقتي كه ما نيازهاي بيماررا دانستيم آنوقت مي توانيم بهترين مجموعه از فريم ها ، عدسيها ، پوشش ها و ساير انواع درمانهاي ويژه را به او پيشنهاد نماييم
براي شروع بهتر است از نوع ماده عدسي شروع نماييم زماني بود كه همه عدسيهاي عينك از يك نوع شيشه خاص ساخته مي شدند بعد ها عدسيهاي پلاستيك به بازار آمدند و ما بايد بين
پلاستيك و شيشه يكي را انتخاب مي كرديم اما حالا انواع مختلفي از شيشه و پلاستيك در دسترس هستند كدام يك از انواع مختلف شيشه كرون ، شيشه Hilite يا شيشه با ضريب انكسار 1.8 براي اين بيمار خاص مناسب است؟ آيا پلاستيك CR-39 ، پلاستيك پلي كربنات يا پلاستيك با ضريب انكسار بالا براي اين بيمار بهتر است؟
البته اين ليست تمامي مواد عدسيهاي موجود نيست بنابراين شما مي توانيد ببينيد كه چرا ما قبل از پيشنهاد بهترين نوع ماده عدسي چگونگي استفاده از عينك توسط بيمار را بايد بدانيم بعضي از مواد تيز بيني را افزايش مي دهند و يا بعضي از مواد عدسيهاي عينك را نازكتر و ايمن تر مي سازند در حاليكه موادي نيز وجود دارند كه عدسيها را در برابر خراش مقاوم مي سازند و يا بطور انتخابي انواع خاصي از تشعشعات ( مانند اشعه ماوراء بنفش يا مادون قرمز ) را فيلتر مي كنند ما همچنين نوع سطوح جلويي و پشتي عدسيها( اسفريك يا آسفريك ) را تعيين مي كنيم و مشخص مي كنيم چه انحناء پايه اي بهترين حدت بينايي ، وسيع ترين ميدان بينايي با كمترين اعوجاج را براي بيمار فراهم مي كند
بعد از انتخاب ماده لنز ما مي توانيم تعيين كنيم كه كدام يك از انواع پوشش هاي موجود: پوشش آنتي رفلكس ، پوشش UV ، پوشش رنگي ، پوشش ضد خراش و يا پوشش آينه اي مي تواند براي اين بيمار خاص مفيد باشد اگر قرار است يك پوشش آينه اي بر روي يك عينك آفتابي كشيده شود رنگ ، شدت و نوع گراديان آن را بايد مشخص نمود

انواع متعددي از پوشش هاي آنتي رفلكس وجود دارند بعضي از انواع آن بهتر از سايرين عمل مي كنند تميز كردن بعضي از انواع آن ساده تر است بعضي ها نسبت به خراش مقاوم تر هستند همچنين بعضي از انواع آن گرانتر از بقيه مي باشند اپتومتريست نوع پوشش عدسي را انتخاب خواهد نمود
حال ما مي توانيم در مورد مفيد بودن ساير انواع عدسيهاي تخصصي تر مانند عدسيهاي فتوكروميك يا عدسيهاي پلاريزه تصميم بگيريم اگر بيمار مي خواهد از اين عدسيها بعنوان عينك آفتابي براي ماهيگيري استفاده نمايد اپتومتريست استفاده از عدسيهاي پلاريزه را به او پيشنهاد خواهد كرد زيرا اين عدسيها ماهيگيري را ساده تر خواهند نمود در حاليكه اگر بيمار يك خلبان باشد عدسيهاي پلاريزه كار را برايش مشكل خواهند نمود زيرا خواندن صفحات مقابل او را برايش دشوارتر خواهد شد و اين مي تواند خطرناك نيز باشد
اگر بيمار به يك عدسي چند كانوني براي نزديك يا فواصل حدواسط نياز دارد چه نوع عدسي چند كانوني براي او بهتر است آيا بايد از يك عدسي دو كانوني ، سه كانوني يا چهار كانوني ، يك عدسي تدريجي ، يك سگمان معمولي يا يك سگمان خاص استفاده شود ؟اگر ما يك عدسي دو كانوني را انتخاب مي كنيم از چه نوع سگماني استفاده خواهيم كرد؟ flat top ، curve top ،executive، blended، ultex،....
اگر از يك عدسي دو كانوني flat top استفاده مي كنيم بهترين اندازه براي اين بيمار خاص كدام است ؟انتخاب هاي متعددي ممكن است براي يك نوع عدسي دو كانوني خاص وجود داشته باشد

موارد متعددي وچود دارند كه يك اپتومتريست بايد در هنگام تصميم براي بكار گيري عدسيهاي دو كانوني بداند براي مثال اصلاح انكساري ، قد بيمار ، وضعيت بيمار در هنگام كار ، هر گونه عدم تقارن در مختصات صورت بيمار ، ميزان كار نزديك ،وسعت ناحيه كار نزديك بيمار ، زاويه پانتوسكو پيك فريم و اين ليست همچنان ادامه دارد
بعد از انتخاب عدسي ما بايد فريمي را كه قرار است اين عدسيها را در خود جاي دهد انتخاب كنيم در هنگام انتخاب فريم ما بايد فريمي را انتخاب كنيم كه با ويژگيهاي فيزيكي بيمار و اصلاح انكساري او متناسب باشد اندازه پل اندازه بخش چشمي فريم eye size و طول دسته ها بايد درست انتخاب شوند فريم ها از انواع پلاستيك هاي متفاوتي مانند ( استات سلولز ، پروپيونات اكريليك ، اپتيل ،و نايلون )و همچنين فلزاتي مانند ( طلا ، فولاد ضد زنگ ، تيتانيوم، فسفر برنز، مونل، نقره نيكل، آلومينيوم و... ) ساخته مي شوند
بسته به نوع استفاده اي كه قرار است از عينك بعمل آيد مواد خاصي ممكن است ترجيح داده شوند زيرا ممكن است آن ماده خاص محكم تر ، قابل انعطاف تر ، ايمن تر داراي خاصيت حساسيت زايي كمتر ، سخت تر ، نرم تر و يا داراي رنگ يكنواخت تري بوده باشد
ساير مختصات فريم كه بايد در نظر گرفت عبارتند از نوع لولا و فنر ،نوع سوار شدن عدسي بر روي فريم ، نوع دسته و...
همچنين بايد ديدگاه زيبايي شناسانه بيمار نيز در نظر گرفته شود عينك بايد علاوه بر بهبود ديد ، ظاهر فرد را نيز بهتر نمايد اغلب ما در جايگاه مشاور مد نيز قرار مي گيريم و بايد به بيمار بگوييم كدام رنگ فريم براي كسب كدام نتيجه خاص مناسب تر است بسياري از بيماران به ظاهر شان بيشتر از خوب ديدن يا نديدن اهميت مي دهند
انواع متعددي از عدسيها و فريم هاي مختلف وجود دارند كه براي انواع سرگرميها و تفريحات مناسب مي باشند براي مثال در هر كدام ار كارهاي ماهيگيري ، كاربا كامپيوتر ، رانندگي ، جوشكاري ، اسكي كردن ، شنا كردن عينك خاصي مورد نياز است
بعد از انتخاب نوع عدسي و نوع فريم اپتومتريست بايد اندازه گيريها و محاسبات خاصي را انجام دهد تا اطمينان يابد كه نقاط مرجع مختلف بر روي عدسي دقيقا در جايگاه درست خود در درون فريم جاي مي گيرند ما مي خواهيم اين نقاط هنگامي كه چشم ها در وضعيت اوليه (نگاه به روبرو) هستند و همينطور در هنگام تقارب براي ديدن اشياء نزديك دقيقا بر روي محور بينايي قرار گيرند

يكي از مواردي كه هميشه بايد اندازه گيري شود فاصله بين مردمكي تك چشمي است با اين اندازه گيري ما جايگاه محورهاي بينايي دو چشم را مشخص مي كنيم و آنگاه مي توانيم مراكز اپتيكي عدسيها را درست بر روي اين محورها قرار دهيم زيرا بيمار تنها زماني كه از طريق اين نقاط نگاه كند بهترين ديد را تجربه خواهد كرد اگر بيمار از مركز اپتيكي عدسي نگاه نكند ممكن است تاري ديد ، سردرد خستگي،تهوع و يا دوبيني را تجربه نمايد ناراحتي هنگام ديدن و دوبيني مي تواند براي بيمار خطرناك نيز باشد تنها زماني كه ما ممكن است بخواهيم بيمار ما به غير ازنقطه اي بغير از مركز اپتيكي عدسي ببيند زماني است كه منشور تجوبز شده باشد و اين مستلزم انجام محاسبات دقيقي در مورد جهت گيري عدسيها مي باشد اگر قرار است از عدسيهاي چند كانوني استفاده شود اندازه گيريها و محاسبات ديگري نيز ممكن است براي درست قرار گرفتن ناحيه ديد نزديك عدسي ضرورت داشته باشد اگر قرار است فقط از يك عدسي دوكانوني استفاده شود لازم است تا فاصله دقيق بين مردمكي بصورت تك چشمي و همچنين ارتفاع سگمان اندازه گيري شود

اگر اين اندازه گيريها و محاسبات دقيق نباشد بيمار ممكن است در هنگام نگاه به نزديك براي انجام مطالعه از بخش دور عينك نگاه كند و يا بر عكس در هنگام تلاش براي خواندن علائم جاده از بخش نزديك عينك استفاده نمايد همچنين بيمار ممكن است شكاياتي را قبلا در مورد قرار گيري نادرست مراكز اپتيكي ذكر گرديد تجربه نمايد بنابراين اگر در هنگام مطالعه با يك عينك دوكانوني سردرد يا دوبيني را تجربه نموديد لزوما بدين مفهوم نيست كه نسخه اشتباه تجويز شده است بلكه اين امكان وجود دارد كه اندازه گيريها و محاسبات درست انجام نشده اند
ساير انواع محاسباتي كه ممكن است اپتومتريست ها در هنگام فيت عينك انجام دهند جبران اثرات تغيير در فاصله ورتكس و يا جبران منشور عمودي ناخواسته در افراد آنيزومتروپ پيرچشم در هنگام مطالعه مي باشد
بعد از طراحي چشم افزار كه ممكن است تا حتي يك ساعت هم بطول انجامد اپتومتريست كاررا به لابراتوارمي فرستد تا مطابق مختصاتي كه او مشخص نموده است ساخته شود بعضي از اپتومتريست ها خودشان كارهاي لابراتوار خودشان را انجام مي دهند و بعضي ها هم اين كار را به لابراتوار هايي كه براي همين كار وجود دارد ارجاع مي دهند وقتي كه عينك آماده شده از لابراتوار برگشت اپتومتريست بايد عينك ها را از نظر موارد زير چك نمايد قدرت اسفر ، قدرت سيلندر ، جهت محور ،محل مراكز اپتيكي و خط datum ميزان decentration و inset ، ارتفاع سگمان ، انحناء پايه ، ضخامت عدسي
اپتومتريست بايد اطمينان يابد كه عدسيها و پوشش آنها فاقد هرگونه خراش يا لب پريدگي هستند، عدسيها بخوبي لبه دار شده اند و فريم در لابراتوار آسيب نديده است
در صورت وجود هرگونه اشكالي در كار عينك بايد به لابراتوار برگردانده شده و مشكل اصلاح گردد در صورتي كه همه چيز درست باشد مي توان به بيمار اطلاع داد كه عينك او آماده است
وقتي كه بيمار براي تحويل عينك مراجعه مي كند مرحله ديگري آغاز مي شود اين مرحله شامل تنظيم فريم بر روي صورت بيمار است بگونه اي كه عينك درست در جاي خود قرار گيرد و بر روي بيني بيمار پايين نيايد تنظيم درست فريم هم براي خود هنريست
اپتومتريست اين مرحله را با تنظيم پل عينك شروع مي كند و سپس مستقيم بودن فريم را بر روي صورت بيمار بررسي و در صورت وجود هرگونه مشكلي آن را اصلاح مي كند
همچنين او بايد اطمينان يابد كه هر دو عدسي در فاصله يكساني از چشمها قرار دارند و face form فريم درست مي باشد و سپس اطمينان يابد كه عدسيها داراي زاويه مناسبي هستند ( pantoscopic tilt ) وخم انتهايي دسته عينك در پشت گوش در جاي درست خود قرار دارد
بعد از تنظيم فريم اپتومتريست بايد چگونگي استفاده و مراقبت از عينك را آموزش دهد در اين قسمت نحوه استفاده و انتظارات بيمار از عدسيهاي تك ديد يا چند كانوني ، روش درست گذاشتن و برداشتن ، روش تميز كردن انواع عدسيهاي عينك و نحوه نگهداري عينك در جلد مخصوص آن به بيمار آموزس داده مي شود يك اپتومتريست خوب زمان بازگشت مجدد بيمار را نيز به او ياد آوري مي نمايد اگر همه چيز بخوبي انجام شده باشد بيمار با ظاهري خوب و عينكي راحت كه نيازهاي بينايي او را برآورده مي سازد اپتومتريست راترك خواهد نمود

همانطور كه ملاحظه شد فيت عينك يك روند پيچيده است كه براي هر بيمار بايد بطور جداگانه طراحي و اجرا گردد براي اينكه اينكار بدرستي انجام شود اپتومتريست بايد از دانش و مهارت كافي برخوردار باشد و محصولات جديدي را كه بطور مرتب وارد بازار مي شوند بشناسد همچنين بيماران نيز بايد اطمينان يابند كه طراحي و فيت چشم افزار آنان توسط افرادي تحصيل كرده و داراي مجوزهاي قانوني صورت مي پذيرد
محصولات جديد سافيلو براي مردان 25 تا 45 ساله

سه‌شنبه، اردیبهشت ۰۱، ۱۳۸۳

مصرف غلات خطر ابتلا به ديابت را كاهش مي‌دهد
افرادي كه از غذاهاي سبوس‌دار به ويژه غلات سبوس‌دار استفاده مي‌كنند كمتر در معرض ابتلا به ديابت قرار دارند
افرادي كه پيوسته از غذاهاي سبوس‌دار در برنامه غذايي خود استفاده مي‌كنند خطر ابتلا به سندرم سوخت و ساز (متابوليكي)، بيماريهاي قلبي ـ عروقي و عوامل خطرسازي را كه منجر به ديابت نوع 2 مي‌شود را در خود كاهش مي‌دهند.
براساس نتايج تحقيقات پزشكان، بدن افرادي كه 3 بار يا بيشتر در روز، مواد سبوس‌دار استفاده مي‌كنند كمتر دچار سندرم سوخت و ساز مي گردد

شنبه، فروردین ۲۲، ۱۳۸۳

گزارشي از ساخت لنزهايCRT در ايران
لنزهايCRT كه شبها در چشم گذاشته مي شوند.راه حلي جديد و جالب براي درمان نزديك بيني بشمار مي روند
اين لنز بر قرينه فشار مي آورد تا با تغيير انحناي قرينه، نمره چشم شما براي يك روز اصلا ح شود.استفاده از اين لنزها به طور كلي امن، راحت و بدون عوارض جانبي است. اگر نزديك بين هستيد و نمره چشم كمتر از ۴ داريد، بهترين شرايط را براي استفاده از اين لنزها داريد!


سه‌شنبه، فروردین ۱۱، ۱۳۸۳

سلامتي مهم تر از خوش تيپي است!

سرآغاز: براي انتخاب يك عينك آفتابي، به جاي اين كه به اين نكته توجه كنيد كه چقدر به چهره تان مي آيد، بايد بيشتر به رنگهايي كه براي انتخاب وجود دارد توجه كنيد. عينك آفتابي شما بايد از چشمانتان در برابر اشعه هاي مضر خورشيد محافظت كند.




آيا رنگهاي فيروزه اي را براي عينك آفتابي دوست داريد؟ اگر واقعاً مي خواهيد در نور خورشيد راحت باشيد و از چشمان خود و فرزندانتان محافظت كنيد و از ابتلا به عارضه آب مرواريد در آينده پيشگيري نمائيد، براي انتخاب يك عينك آفتابي به جاي اين كه صرفاً به خنك بودن رنگ آن به دليل خوشايند بودنش توجه كنيد، به نكات بيشتري توجه داشته باشيد.
اگر چه عملكرد بدن انسان در جايگزين كردن بعضي از سلول هاي آسيب ديده بي نظير است، اما سلولهاي آسيب ديده عدسي چشم هرگز جايگزين نمي شوند. آسيب هاي ناشي از اشعه ماوراء بنفش و يك درجه خفيف تر اشعه مادون قرمز در مدت زمان طولاني افزايش پيدا كرده و به تدريج قسمت هاي تيره اي را روي قرنيه چشم شما بوجود مي آورد. با وجود آب مرواريد، ديد انسان بسيار ضعيف مي شود و اغلب بايد با عمل جراحي اين نقاط تيره را از روي قرنيه برداشت. زايل شدن بينايي، بيماري ديگر چشمي است كه در نتيجه آسيب شبكيه چشم عارض مي شود و بر اثر تابش اشعه نور خورشيد بر شبكيه ايجاد مي شود.
پروفسور «لي دافنر» استاد چشم پزشك دانشگاه ميامي و سخنگوي «آكادمي چشم پزشكي آمريكا» توضيح مي دهد:مهمترين چيزي كه شما بايد از چشمانتان در برابر آن حفاظت كنيد، اشعه ماوراء بنفش است. لازم است تا جايي كه مي توانيد با استفاده از يك فيلتر از ورود اين اشعه ها به چشمانتان جلوگيري كنيد.» بيشتر عينكهاي آفتابي كه پوشش ضد اشعه ماوراء بنفش دارند.جلوي اشعه هاي ماوراء بنفش نوع B را مي گيرند. اما عينك هاي ارزان قيمت ممكن است فقط كمي از ورود اشعه ماوراء بنفش A به چشم جلوگيري كنند. به برچسب عينك توجه كنيد (بعضي از عدسي هاي مماس نيز از ورود اشعه ماوراء بنفش نوع B جلوگيري مي كنند.مي توانيد از دكتر خود در اين مورد سؤال كنيد.)
علاوه بر اشعه ماوراء بنفش،تند بودن تابش نور خورشيد عامل مضر ديگري است. دكتر «دافنر» مي گويد:«چيزي كه مردم نمي دانند اين است كه زماني كه از يك فضاي سرپوشيده بيرون مي روند شدت نوري كه به چشم وارد مي شود، هزاران مرتبه بيشتر از نوري است كه لحظه اي قبل وارد چشم مي شده است . رفتن از سايه به آفتاب و ورود نور خورشيد به داخل چشم بسيار ناراحت كننده است.
پس آيا هر چه قدر لنز عينك آفتابي تيره تر باشد بهتر است؟ دكتر «دافنر» مي گويد:«شيشه شفاف ۹۰ درصد نور را از خود عبور مي دهد.» هر قدر كه شيشه عينك تيره تر باشد، نور كمتري از آن عبور مي كند. طبق گفته دكتر «دافنر»: «لنزهاي رنگي روشن، ۷۵ تا ۸۰ درصد نور را از خود عبور مي دهند.» در استانداردهاي ارتش تصريح شده است كه فقط بايد ۱۵ درصد نور از عينك عبور كند. طبق گفته دكتر «دافنر» حتي با ۱۰ تا ۱۲ درصد نور هم مي توان خيلي خوب ديد. من عينك هايي را توصيه مي كنم كه ۲۰ درصد نور را از خود عبور مي دهند.
چه رنگي براي شيشه عينك مناسب است؟
دكتر «دافنر» مي گويد: روي هم رفته بهترين رنگ براي شيشه عينك آفتابي، دودي است. اين رنگ به طور يكسان تمام طيف نور را جذب مي كند.
هشت درصد از مردان مبتلا به نارسايي رنگ (كه كوررنگي ناميده مي شود) هستند. اين آمار در زنان نزديك به صفر است، دكتر «دافنر» توضيح مي دهد: «بسته به نارسايي رنگي بايد يك رنگ مشخص براي عينك آفتابي تان انتخاب كنيد. رنگ برنزي براي مردان كه نارسايي رنگ سبز دارند رنگ مناسبي نيست. شيشه سبز رنگ هم براي كساني كه در تشخيص رنگ قرمز يا سبز مشكل دارند رنگ خوبي نيست. دودي براي مردان رنگ مناسب تري است.» وي اضافه مي كند:«براي خانم ها شيشه هاي خاكستري، سبز يا قهوه اي مناسب است.»
آيا عينك آفتابي هايي كه شيشه صورتي رنگ دارند براي ديدن مناسب است؟ دكتر «دافنر» اظهار مي دارد:«عينك آفتابي با شيشه صورتي رنگ براي هيچ كس رنگ خوبي نيست.»
نوآوريهاي تكنولوژي
لنزهاي كهربايي رنگي وجود دارد كه «ضد نور آبي» ناميده مي شود. مدت زماني اين لنزها براي بازيكنان تنيس توصيه مي شد و گفته مي شد كه اين لنزها نه تنها اشعه ماوراء بنفش، بلكه تمام طيفهاي رنگ آبي را نيز جذب مي كند. دكتر «دافنر» مي گويد: «بعضي از مردم مي گويند كه اين لنزها ديد را دقيق تر مي كنند، اما طبق تحقيقات به عمل آمده ثابت شده است كه اين لنزها به خوبي جلوي ورود اشعه ماوراء بنفش را نمي گيرند و ممكن است باعث گشاد شدن مردمك چشم شوند كه در نتيجه، اشعه ماوراء بنفش بيشتري وارد چشم مي شود.»
يك انتخاب رايج ديگر، عينك هاي آفتابي «پولاريزه» هستند. اين عينك ها در برابر نورهاي انعكاسي (مثل نور منعكس شده از روي آب، برف يا جاده) بسيار مناسب هستند. دكتر «دافنر» توضيح مي دهد: «ذرات نور كه فوتون ناميده مي شوند، حركت موجي شكل دارند. عينك هاي «پولاريزه» كه داراي يك لايه محافظ هستند، درست شبيه پرده آفتابگير رنگي كه جلوي شيشه اتومبيلها كشيده مي شود، فقط امواج عمودي را از خود عبور مي دهند و از آنجا كه بيشتر امواج نوري منعكس شده امواج افقي هستند، اين لنزها مانع ورود آنها مي شوند.»
دكتر «دافنر» نسبت به عينك هاي آينه اي كه بين افسرهاي پليس گشت بزرگراهها رايج شده است، شك دارد. وي مي گويد: «اين عينك ها واقعاً محافظ هاي خوبي براي چشم نيستند. اگر نگران اشعه ماوراء بنفش هستيد، اين عينك ها نبايد اولين انتخاب شما باشد.»
در مورد شيشه هاي موج دار كه قسمت بالاي آنها تيره است و به تدريج روبه پايين روشن تر مي شوند، قضيه چگونه است؟ دكتر «دافنر» توضيح مي دهد: «بيشترين نورهاي مضر(انعكاسي) از پايين اين شيشه ها عبور مي كنند و وارد چشم مي شوند.»




كودكان بي پروا
طبق نظريه پروفسور «استيون جي. ليچتنستين» استاد دانشگاه Davis كاليفرنيا و چشم پزشك و رئيس آكادمي چشم پزشكي بخش كودكان، والديني كه به چشم كودكان خود عينك آفتابي مي زنند، كار درستي مي كنند. وي مي گويد:«هر شخصي بايد از عينك آفتابي استفاده كند. من نوجواناني را مي بينم كه دچار آب مرواريد شده اند.»
استفاده از عينك آفتابي خصوصاً بين ساعتهاي ۱۰ صبح تا ۲ بعد از ظهر ضروري است. حتي بچه هايي كه چشمان تيره دارند (كه تا حدودي در برابر نور مقاوم است) بايد از عينك استفاده كنند.
كودكاني كه از عينك هاي طبي استفاده مي كنند، درست مثل بزرگسالان مي توانند از عينك هاي آفتابي طبي و يا شيشه هاي دودي كه روي شيشه عينك طبي نصب مي شود (Clip-ons) استفاده نمايند. دكتر «ليچتنستين» اضافه مي كند:«از اين عينك ها براي بچه ها هم ساخته مي شود.» دكتر «دافنر» براي كساني كه مدت زمان طولاني بيرون هستند، عينك هاي لبه دار توصيه مي كند، هر چند اين نوع عينك ها براي عينك هاي طبي خيلي مناسب نيستند.
براي بچه ها بايد عينكي تهيه كنيد كه استفاده از آن راحت باشد. دكتر «ليچتنستين» مي گويد: «بچه ها بايد عينك راحتي داشته باشند كه بتوانند آن را به چشم نگه دارند.»
شيشه اي يا پلاستيكي؟

طبق نظر دكتر «دافنر» شيشه اي براي جلوگيري از عبور اشعه ماوراء بنفش مناسب است، اما شيشه هاي Polychromic (لنزهاي شيشه اي كه به هنگام ورود به محيط روشن تيره تر مي شوند). از استاندارد بالايي برخوردار هستند. وي مي گويد:«اين شيشه ها واقعاً كارآمد هستند. اما عينك هاي آفتابي شيشه اي با وجود اينكه بادوام هستند، سنگين هستند.» او در حالي كه مي خندد، اضافه مي كند:امروز بيماري داشتم كه مي گفت عينكي با همين شيشه هاي Polychromic دارد كه حدود ۲۴ سال است كه از آن استفاده مي كند:شيشه به آساني پلاستيك خش برنمي دارد.
براي رانندگي از چه عينكي بايد استفاده كرد؟ دكتر «دافنر» مي گويد: «عينك هاي آفتابي روشنايي نور روز را مي گيرند، اما در شب هرگز از عينك آفتابي استفاده نكنيد.»
منبع: سايت MSN
ترجمه: آزاده افضلي

سه‌شنبه، فروردین ۰۴، ۱۳۸۳


اين مطلب را هم از روزنامه شرق در باره عينك هاي آفتابي ملاحظه بفرماييد

نور آفتاب و كودكان

نور آفتاب براي سنتز ويتامين دي (D) در بدن انسان ضروري است. كودكان به لحاظ نياز بيشتربه ويتامين دي براي رشد استخوانها و دندانها در اثر كمبود آفتاب بيشتر مشكل پيدا مي‌كنند. پس ضرورت دارد كه بطور متناوب در طول هفته در معرض نور مستقيم خورشيد قرار گيرند ولي اين نور آفتاب به دليل لطافت و ظرافت زياد پوست كودك ممكن است حساسيت شديد ايجاد كند قسمت عمده اشعه خورشيد براي پوست مضر است بنابراين به لحاظ حساسيت بيشتر پوست اطفال در برابر نور آفتاب ممكن است محافظت پوست نيز انجام شود. از طرفي كودكان نسبت به بزرگسالان مدت طولاني‌تري را در هواي آزاد سپري مي‌كنند و بطور معمول در طي يكسال 3 برابر بالغين اشعه ماوراء بنفش خورشيد را دريافت مي‌كنند.
مقدار تابش پرتوهاي خورشيد داراي اثرات تجمعي هستند و درصورت تماس زياد ممكن است در سنين بسيار پايين خصوصيات ژنتيكي فرد آسيب پذير شوند. و زمينه ايجاد سرطان پوست را فراهم نمايد.
بعضي از كودكان رنگدانه طبيعي پوست را بطور ارثي يا كم دارند يا اصلاً ندارند اين كودكان حساسيت فوق العاده شديدي به اشعه ماوراء بنفش خورشيدي دارند و بايد از همان دوران كودكي محافظت در مقابل اشعه خورشيد براي جلوگيري از ايجاد سرطان پوست را اعمال كرد.
پيري زودرس پوست و سرطان پوست دو عارضه مهم تماس طولاني با نور آفتاب در سنين كودكي است.در ده سال اول عمر به جهت رشد و حساسيت پوست اقدامات اوليه بايد انجام شود.

لباس كودك در آفتاب
پوشش لباس كودك خصوصاً در فصل تابستان كه روزها طولاني‌تر و اشعه خورشيدي عمودي‌تر است بايد مناسب باشد لباس‌هائي با پوشش كامل بطوريكه دستها و پاها و گردن و سينه كودك بطور كامل پوشانيده شود ضمناً رنگ روشن لباس نيز در كاهش جذب اشعه خورشيدي و كاهش عوارض مؤثر است لباسهاي تابستانه كه معمولاً بدون آستين و پوشش كامل دست و پا مي‌باشد لباسهاي مناسبي براي تابستان كودكان نيست. ساعاتي از روز (10 صبح تا 5 بعدازظهر) كه هوا گرمتر است و اشعه خورشيدي عمودي‌تر است، كودكان بايد در منزل بازي و فعاليت و استراحت داشته باشند تا از گرما زدگي و آفتاب سوختگي و عوارض آن مصون باشند.

استفاد از كلاه در كودك
كلاه خصوصاً كلاههاي نقاب‌دار كه پشت گردن، گوشها و پيشاني و صورت را بپوشاند مناسب‌ترين وسيله محافظت در برابر نور خورشيد است.

استفاده از عينك آفتابي در كودك
استفاده از عينك آفتابي طبي با نظر چشم پزشك براي محافظت چشم‌ها و همچنين گونه‌ها از آفتاب سوختگي مناسب است. استفاده از عينكهاي معمولي غير استاندارد با شيشه‌هاي تيره كه اغلب كودكان به عنوان اسباب بازي از آن استفاده مي‌كنند به هيچ وجه مناسب نيست و بعضاً ممكن است به لحاظ ايجاد اتساها مردمك بعلت تيرگي رنگ آن و نفوذ اشعه مضر خورشيد به شبكيه چشم ضرر جدي داشته باشند. كودكاني كه رنگدانه پوست آنها كم است و يا عيب انكساري چشم دارند حتماً بايد با نظر چشم پزشك از عينك مناسب در مدت زمان مناسب استفاده نمايند.
عينك‌هائي كه فلزي هستند احتمال سوختگي و آسيب به پوست صورت بيشتر است حتماً بايد با محافظ مناسب استفاده شوند.

كرمهاي ضد آفتاب در كودكان
براي جلوگيري از سوختگي پوست مانند سياه شدن رنگ پوست، سرطان پوست، پيري زودرس پوست بايد ضدآفتاب‌‌هاي موضعي با عيار محافظتي بالا بطور مرتب به قمستهاي در معرض آفتاب ماليد و از تماس پوست با نور آفتاب در ساعاتي كه بيشترين خطر را براي پوست دارد جلوگيري كرد.
كرمهاي ضد آفتاب كودكان مخصوص است و بايد مناسب سن آنها و فصل سال استفاده شود. اين كرمها بايد تركيباتي داشته باشد كه ساختمانهاي سلولي نارس را محكم كند و شديداً نسبت به شستشو مقاوم باشد. چرا كه كودك در ضمن فعاليت در معرض نور خورشيد چنانچه پوست خود را با آب بشويد كرم اثر خود را داشته باشد.

نوع پوست كودك در آفتاب
كودكاني كه پوست روشن‌تر و سفيد‌تر دارند تماس تدريجي با نور آفتاب شديداً به پوست آنها آسيب مي‌رساند. كودكان كه پوست تيره‌تري دارند شدت آسيب كمتر است ولي بدون آسيب نيست. كرمهاي ضد آفتاب هر 2 ساعت در صورت تماس با نور آفتاب بايد تكرار شود.
استفاده از لباس كم هزينه‌ترين و ساده‌ترين روش جلوگيري از آسيب پوست توسط نور خورشيد است. پوشيدن لباس مناسب خصوصاً در ساعات حساس روز مثل قبل از ظهر تا بعد از از ظهر در تابستان بهترين روش پيشگيري مضرات نور خورشيد است.

شرايط جدي و اثرات نور خورشيد
فراموش نكنيد در ارتفاعات بالاي تپه و بالاي كوه اشعه خورشيد خطرناكتر و عوارض پوستي بيشتر است و هواي ابري مانع از اثرات مضر خورشيد روي پوست نيست. در هواي ابري حتي اگر آفتاب نباشد اقدامات محافظتي چشم و پوست حتماً بايد انجام شود زمين خود نيز منعكس كننده اشعه خورشيدي است زماني برف روي سطح زمين است و يا كودكان كنار رودخانه با آب بازي مي‌كنند و يا اينكه روي شن بازي مي‌كنند، شدت انعكاس اشعه خورشيدي بيشتر است و باعث آسيب بيشتر به پوست مي‌شود.
وزيده باد خنك اثر نفوذي اشعه خورشيد به پوست را بيشتر مي‌كنند بنابراين بايد در اين شرايط دقت بيشتري براي محافظت پوست انجام داد.

دارو‌ها و پوست
بسياري از فرآورده‌هاي دارويي كه به شكل خوراکي يا تزريقي استفاده مي‌شود حساسيت پوست را به نور خورشيد بيشتر مي‌كند. داروهاي موضعي نيز مي‌تواند حساسيت به نور آفتاب را بيشتر كند. بعضي از داروهاي اعصاب و آنتي‌ هسيتامينها مي‌تواند حساسيت پوست را به آفتاب بيشتر و عوارض آن را بيشتر كنند عطر و ادكلن حساسيت پوست را به نور آفتاب بيشتر مي‌كند. كلاً از مصرف عطر و ادكلن در كودكان بايد خوداري كرد خصوصاً روي پوست آنها و بالا‌خص وقتي كه در معرض نور خورشيد قرار مي‌گيرند.
در عوض بسياري از داروها هستند كه باعث ايجاد لايه محافظ روي پوست مي‌شود. با مشورت با پزشك داروي مناسب براي محافظت پوست بايد استفاده كرد. اشعه خورشيدي 3 نوع اشعه مضر براي پوست داده، بنابراين تركيباتي مناسب‌تر هستند در مقابل هر 3 نوع اشعه خورشيدي بتوانند پوست را محافظت كنند. اين داروها بايد تركيبات پايداري روي سطح پوست ايجاد كنند كه زمان طولاني‌تري پوست را در مقابل نور خورشيد محافظت كنند. در ضمن در كودكاني كه خصوصاً در فصل تابستان از استخر يا جكوزي استفاده مي‌كنند كرم ضد آفتاب بايد نسبت به شستشو آب مقاوم باشد و زمان طولاني‌تري روي سطح پوست باقي بماند.
چربي‌هاي سطح پوست بدن و رنگدانه موجود در سلولهاي سطح پوست آنرا در مقابل تركيب اشعه خورشيدي محافظت مي‌كند بنابراين پوستهائي كه چربي كمتري دارد و كودكاني كه پوست خشك يا پوست بيمار دارند يا رنگدانه كمتري دارند حساسيت به نور آفتاب نيز بيشتر دارند.

چهارشنبه، اسفند ۲۷، ۱۳۸۲

بازار عينك هاي آفتابي


قطعا عينك آفتابي چيز تازه اي نيست نياكان ما با بريدن قطعات نازكي از سنگ خود را از تابش اشعه خورشيد محافظت مي كرده اند بنابراين مسلم است كه استفاده از چشم افزارمحافظ در برابرتابش آفتاب زودتر از چشم افزار اصلاح كننده بينايي چشم متداول گشته است فروش عينك هاي آفتابي در مراكز اپتومتري در گذشته توفيق چنداني كسب نكرده است چراكه عينك آفتابي رتبه دوم را درميان عينك هاي عرضه شده داشته است اما حالا شرايط فرق كرده است و بخش آفتابي صنعت اپتيك بالاخره در حال رشد و گسترش مي باشد اين صنعت درك كرده است كه عينك آفتابي را بايد در همان رتبه عينك هاي طبي قرار دهد و توجه خاصي را كه شايسته آن است به آن بنمايد تجارت عينك آفتابي شامل سه بخش مي شود
1- بخش ثانويه
2- بخش اوليه
3- همراه با تصحيح اپتيكي
بخش ثانويه :عينك هاي آفتابي در اين بخش در رتبه دوم قراردارد بدين مفهوم كه در مكانهايي عرضه مي شود كه در اصل براي عرضه كالاي ديگري ايجاد شده اند عينك هاي آفتابي اين بخش اغلب در گوشه و كنار خيابانها در بوتيك ها و فروشگاههاي لباس عرضه مي شوند اين عينك هاي ارزان كه اغلب از خاور دور وارد مي شوند بصورت انبوه به وارد كنندگان فروخته مي شوند كيفيت آنها پايين است و معمولا مصرف كننده نمي داند دنبال چه چيزي بايد بگردد
بخش اوليه فروشگاههاي ويژه عينك آفتابي و عينك هاي فاقد شماره را شامل مي شود در اين بخش بسياري از ماركهاي مشهور عينك آفتابي فروخته مي شوند مشكل عمده اين بخش اين است كه نمي داند چگونه بايد عينك آفتابي بويژه عينك هاي پلانو را به مشتري بفروشد
بخش سوم بخشي است كه معمولا عينك هاي طبي را عرضه مي كند اگر چه كه متوسط قيمت عينك هاي آفتابي در اين بخش كمي بالاتر است ولي كمترين حجم فروش در اين بخش وجود دارد بيشتر فروشگاههاي اپتيك در اين بخش گزارش نموده اند كه كمتر از ده درصد از در آمد آنها از فروش عينكهاي آفتابي مي باشد
حدود نود درصد عينك هاي آفتابي با قيمتهايي در حد متوسط بفروش مي رسند فروش عينكهاي آفتابي گرانتر رشد سريعي داشته است كه مي تواند ناشي از عوامل زير باشد : ظهور عينك عينكهاي آفتابي مارك دار
ورود عينكهاي آفتابي ويژه انواع ورزشها
درك اين نكته كه عينك هاي آفتابي بايد داراي خاصيتي باشند كه بيمار هر روز انرا ببيند مانند پلاريزاسيون



تابحال عينك آفتابي فقط به عنوان عينك هاي تيره شونده مطرح بوده اند در حاليكه با پيشرفتهايي كه در عرصه توليد عدسيها بويژه عدسيهاي پلاريزه روي داده است امكان ديد بهتر و تميز تر و مراقبت از چشم در برابر glare نيز امكان پذير گشته است بنابراين به عنوان يك صنعت مرحله نخست اين است كه نبايد عرضه عينك هاي آفتابي را كم اهميت يا بي اهميت تلقي كنيم با استفاده از طرحها و مدلهاي برتر ، با بكار گيري بهترين اپتيك از جمله عدسيهاي پلاريزه عينك آفتابي ديگر تنها عينك تيره شونده نيستند بلكه آنها بصورت يك فرهنگ متحرك در مي آيند و مي توانند نشانه اي از وضعيت اقتصادي استفاده كننده و يا عصر ما باشند

سه‌شنبه، اسفند ۲۶، ۱۳۸۲

پلي كربنات

پلي كربنات يكي از ايمن ترين و مقاوم ترين مواديست كه امروزه توليد مي شوند پلي كربنات نخستين بار در هواپيماهاي جاسوسي و جت هاي نظامي مورد استفاده قرار گرفت از اين ماده به عنوان محافظي براي دوربين هاي قوي كه در كف هوا پيماهاي جاسوسي كار گذاشته شده بود استفاده مي شد همچنين پلي كربنات بعنوان پنجره ضد گلوله در اتومبيل هاي شخصيت هاي سياسي ، ماشين هاي نظامي و بانك ها استفاده مي شده است زيرا اين ماده علاوه بر فراهم نمودن يك ديواره محافظتي مستحكم شفاف نيز بوده است
صنعت اپتيك نخستين بار پلي كربنات رابعنوان عدسيهاي ايمني در اوايل دهه هفتاد ميلادي بكار برد تراشيدن و پوشش دادن اين ماده بسيار سخت بود بطوريكه تا اوايل دهه هشتاد كه تكنولوژي پيشرفت نمود امكان استفاده از آن براي توليد عدسيهاي اصلاح كننده اپتيكي وجود نداشت

پلي كربنات توسط شركتهاي معدودي توليد مي شود كه عمده ترين آنها General electric مي باشد مواد خام به شكل دانه هاي ريزي براي مصرف در زمينه هاي متعدد عرضه مي شوند صنايع اپتيك يكي از كوچكترين خريداران اين مواد هستند يكي از عمده ترين استفاده هاي پليكربنات استفاده از آن در صنايع موسيقي است سي دي ها ازپلي كربنات ساخته مي شوند
در سالهاي اوليه توليد پلي كربنات توليد كنندگان اطلاعات چنداني در باره اين ماده نداشتند وقتي كه آنها دانه ها را حرارت مي دادند تا آنها را ذوب كنند حرارت غير يكنواخت باعث سوخته شدن بعضي از قسمت ها مي شد پلي كربنات سوخته ته رنگ خاكستري به ماده مي داد يك بخش ديگر از مشكل روند قالبگيري عدسي بود براي عدسي هاي معمولي از دو قالب شيشه اي براي تشكيل عدسي استفاده مي شود ولي در مورد پلي كربنات بايد از قالبهاي فولادي استفاده شود و ماده پلي كربنات بداخل آن تزريق گرددبراي ايجاد سطحي هموار و تميز بايد ميزان معيني فشار نيز اعمال گردد صنعت اپتيك عادت داشت كه با عهدسيهاي پلاستيك كار كند بنابراين فشاري مشابه عدسيهاي پلاستيك براي توليد پلي كربنات بكار بردند اما اين فشار به اندازه كافي نبود و باعث ايجاد نقايصي ميكروسكوپي در سطح عدسي مي شد اين نقايص باعث ايجاد انحرافات رنگي وانعكاس نور مي شد و ديد بيمار را مختل مي ساخت
مواد شيميايي كه براي ضد خش ساختن اين عدسيها بكار مي رفت داراي اعوجاجات سطحي بود كه بينايي را مختل مي ساخت مراحل مختلف توليد عدسيهاي پلي كربنات در شكل زير ديده مي شود





ما در عصري زندگي مي كنيم كه تكنولوژي در آن بطور دائمي در همه زمينه ها در حال پيشرفت است براي مثال كامپيوتر ها روزبروز سريعتر ، قويتر و حتي كوچكتر مي شوند تكنولوژي عدسيهاي پلي كربنات در سالهاي اخير پيشرفتهاي قابل ملاحظه اي كرده است صنايع اپتيك پليكربنات را از توليد كنندگاني دريافت مي كنند كه محصول آنها خيلي هم خالص نيست از توليدكنندگان تقاضا شد تا موادي را كه به صنايع اپتيك مي دهند خالص نمايند اما بدليل كم بودن ميزان درخواستي صنايع اپتيك پاسخي به اين درخواست داده نشد از سوي ساير صنايع نيز چنين در خواستي از توليد كنندگان مطرح شد بلاخره شركت General electric ماده اي را توليد نمود كه آنرا پلي كربنات آب سفيد ناميد حالا ما يك عدسي كريستال شفاف داشتيم كه به زحمت مي شد آنرا از ساير انواع عدسيهاي پلاستيك تشخيص داد پيشرفتهاي انجام شده در صنعت قالبگيري باعث كاهش نواقص و انحرافات اپتيكي اين عدسيها شده است پوششهاي آنتي رفلكس و طرحهاي آسفريك نيز به امكانات موجود افزوده شده اند یوشش هاي آنتي رفلكس باعث كاهش ميزان انحرافات رنگي مي شود و انعكاسات مزاحم از سطوح جلويي وپشتي عدسي را كاهش مي دهد
با كاهش ميزان انعكاسات بينايي بيمار به ميزان قابل ملاحظه اي بهبود مي يابد طرحهاي آسفريك باعث اصلاح اعوجاج محيطي كه اغلب استفاده كنندگان از عدسيهاي با ضريب انكساري بالا از آن شاكي هستند مي شود طرحهاي آسفريك انحناء هاي پايه متعددي ايجاد مي كنند كه با حركات طبيعي چشم از مركز اپتيكي بطرف نواحي محيطي مطابقت دارداين امر به تصحيح تغييرات قدرت بدليل تغيير در فاصله ورتكس كمك مي نمايد هر دوي اين طرحها باعث بهبود كيفيت بينايي بيمار و اصلاح ظاهر عدسيها مي شود
پلي كربنات يكي از مقاوم ترين موادموجود مي باشد و براي كودكان ، ورزش و استفاده بعنوان محافظ مي باشد علاوه بر اين وزن آن كم است و كمترين فشار را بر روي پل بيني وارد مي كند و طبيعتا راحتي بيشتري را نيز فراهم مي سازد و يكي از معدود مواديست كه مي توان عدسيهايي با ضخامت مركزي 1.00 ميليمتر را نيز با آن توليد نمود
با پليكربنات حتي مي توان در قدرتهاي پايين نيز ضخامت و وزن را كاهش داد كاري كه با مواد داراي ضريب انكسار بالا امكان پذير نمي باشد
ويژگيهاي پلي كربنات :
مقاوم
ضريب انكسار 1.590
وزن مخصوص 1.20
مي تواند تا 1.00 مليمتر ضخامت مركزي تراشيده شود
مطمئن براي بچه ها و زندگي هاي فعال
نازكتر ، ظاهر بهتر - وزن كمتر - امكانات متعدد

جمعه، اسفند ۲۲، ۱۳۸۲

اپتومتري علم مراقبت هاي بينايي است و اپتومتريست يا بينايي سنج فردي است كه دوره دانشگاهي اپتومتري را در يكي از دانشگاههاي معتبر داخل يا خارج از كشور گذرانده و قادر است بر طبق مقررات و قوانين جاري كشور اقدام به معاينه ،تشخيص و درمان اختلالات بينايي بنمايد
اپتومتريست ها معمولا از طريق تجويز وسايل كمك بينايي ،لنزهاي تماسي و يا انجام ورزشهاي چشمي (ارتوپتيك) و يا دادن توصيه هاي بهداشتي و.... به بيمارانشان كمك مي نمايند علاوه براين اپتومتريستها معمولا آنچه راكه تجويز مي نمايند (مانند عينك ،لنزتماسي و...) خودشان نيز آن را به بيمارانشان عرضه مي نمايند (dispensing)
خدمات بينايي سنجي معمولا با ارائه عينك توسط اپتومتريست و نظارت بر فيت آن كامل مي گردد و بدون عرضه و فيت مناسب عينك يك خدمت اپتومتري كامل محسوب نميگردد
شكي نسيت كه خود بزرگان صنف عينك ساز بهتر از هر كس ديگري مي دانند كه مسئوليت اصلي ساخت و ارائه عينك طبي در تمام دنيا بر عهده اپتومتريست هاست و عينك سازي علمي تنها از طريق اپتومتريست ها قابل ارائه است و عينك سازها با هر درجه و مدرك ديگري غير ازاپتومتري تنها در حد تراش شيشه و يا توليد صنعتي آن و يا هم توليد فريم هاي عينك فعاليت دارند و عينك سازان ايراني نيز كه اغلب آنان فاقد تحصيلات دانشگاهي و يا حتي دبيرستاني هستند تنها در زماني كه هنوز تعداداپتومتريستهاي كشورمان به حد كافي نرسيده بوده است با گذراندن امتحان مجوز تاسيس موسسات فروش عينك را دريافت مي كرده اند ولي اين دليل بر اين نيست كه اين روش براي هميشه ادامه پيدا كند زيرا همانطور كه در آئين نامه فروش عينك هاي طبي آمده است اين امتحان تنها تا زماني كه تعداد اپتومتريستهاي كشور به حد كافي نرسيده بوده است برگزار مي شده و اكنون كه تعداد اپتومتريستها به اندازه اي رسيده كه نياز كشور را بر اورده مي سازد ديگر نيازي به برگزاري امتحان براي افراد تجربي نيست و تنها فارغ التحصيلان اپتومتري مجاز به تاسيس موسسات ساخت و فروش عينك هاي طبي مي باشند
بنظر مي رسد تلاشهاي انجمن صنفي عينك سازان براي موجه جلوه دادن عينك سازي بدون اپتومتريست ها بيشتر براي نجات گروهيست كه آخرين روزهاي حيات حرفه اي خود را مي گذرانند و مي دانند كه در سيستم آينده نظام خدمات بهداشتي درماني كشور جايي براي عينك سازان تجربي كه بخواهند مسئوليت موسسات فروش عينك را برعهده گيرند وجود نخواهد داشت و فقط اپتومتريست ها مجاز به تاسيس موسسات ساخت و فروش عينك هاي طبي خواهند بود
عينك طبي كالايي نيست كه بشود آنرا مانند كفش و لباس در سر هر كوي وبرزني عرضه نمود وفروخت عينك سازان تجربي كه ادعاي صنفي بودن عينك طبي را دارند آيا هرگز مي توانند بدون نياز به اپتومتريست و چشم پزشك كالاي خود را بفروش برسانند
بديهي است كه آنها قادر به چنين كاري نيستند و نخواهند بود پس ادعاي اينكه عينك كالايي صنفي است گزافي بيش نيست چراكه امكان فروش عينك بدون نسخه چشم پزشك يا اپتومتريست وجود ندارد
راه صحيح عرضه و فروش عينك طبي عرضه آن توسط كساني است كه خود توان تجويز آنرا دارند و مي توانند بر فيت و استفاده آن نظارت داشته باشند اپتومتريست ها(بينايي سنج ها)تنها گروه تحصيل كرده دانشگاهي هستند كه در مجموعه علوم مربوط به تجويز و ساخت عينك طبي مهارت دارند و مي توانند مطابق با استاندارد هاي علمي انواع عينك هاي طبي را تجويز ، ساخته و ارائه نمايند
تهيه عينك از مراكز تحت نظر اپتومتريستها بمفهوم اطمينان از درستي تجويز ، ساخت و فيت عينك مي باشد
آنچه كه در يك نسخه تجويز عينك مي بينيم

آنچه كه در ابتداي تمام نسخه هاي تجويزي توسط پزشكان و معاينه كنندگان ديده مي شود، واژه Rx مي باشد كه اين واژه به معناي موارد تجويزي است كه تمام پزشكان براي نوشتن هر نسخه، چه نسخه دارويي و چه نسخه عينك در بالا و سمت چپ نسخه مي نويسند و سپس زير آن آنچه را كه لازم است براي بيمار خود تجويز كنند، مي نويسند.

در يك نسخه تجويز عينك ممكن است ما قسمت هاي مختلفي را ببينيم. يك قسمت كه تجويز نمره عينك براي ديد دور مي باشد و در قسمتي ديگر نيز ممكن است تجويز عينك براي ديد نزديك يا به عبارتي عينك مطالعه را ببينيم.

تجويز نمره دور بيمار

در ابتدا بايد با دو واژه OD و OS أشنا شويم. در واقع OD مخفف كلمه لاتين Ocular Dexter به معناي چشم راست و OS مخفف Ocular Sinister و به معناي چشم چپ مي باشد، كه در نوشتن نسخه عينك براي مشخص كردن چشم راست و چپ بيمار از اين واژه ها استفاده مي شود. در صورتيكه اين دو واژه پيش از نمره عينك نوشته نشده باشند، بر طبق قرار داد نمره OD (چشم راست) را در خط بالا و نمره OS (چشم چپ) را در خط پايين مي نويسند.

براي تجويز نمره عينك دور بيمار، ابتدا نمره عيب انكساري بيمار كه شامل دوربيني يا نزديك بيني است نوشته مي شود كه واحد آن بر حسب ديوپتر مي باشد. بدين ترتيب كه نمره هاي مثبت مربوط به دوربيني (هايپرمتروپي) و نمره هاي با علامت منفي مربوط به نزديك بيني (مايوپي) است و معمولا جلوي عدد آن علامت D به معناي ديوپتر، يا sph يا s كه به معناي اسفريك بودن نمره است (يعني آستيگماتيسم وجود ندارد و قدرت در تمام جهات و محورها يكسان است)، مي گذارند.
براي مثال در يك فرد كه چشم راست او 1 نمره نزديك بيني و چشم چپ او 1 نمره دوربيني دارد بدين صورت نوشته مي شود :

OD : -1.00 sph (DS)
OS : +1.00 DS (sph)

درصورتيكه بيمار علاوه بر نزديك بيني يا دور بيني، عيب انكساري آستيگماتيسم نيز داشته باشد، پس از نوشتن قدرت ديوپتريك دوربيني يا نزديك بيني، يك علامت مميز (/) گذاشته، قدرت ديوپتريك آستيگماتيسم فرد را نوشته پس از آن يك علامت ضربدر مي گذاريم و محور آستيگماتيسم را مي نويسيم.
مثلا اگر در مثال قبل، بيمار در چشم راست خود علاوه بر نزديك بيني، 5/0 ديوپتر آستيگماتيسم در محور 180 درجه داشته باشد، بدين ترتيب نوشته مي شود :

OD : -1.00 / -0.50 × 180

(لازم به ذكر است كه قدرت آستيگماتيسم در اغلب موارد با علامت منفي نوشته مي شود)
پس بدين ترتيب در يك نسخه عينك براي هر چشم، ما قدرت نزديك بيني يا دوربيني و ميزان و محور آستيگماتيسم چشم فرد را مي توانيم مشاهده كنيم.
در صورتيكه فرد تنها داراي آستيگماتيسم بوده و نزديك بيني يا دوربيني نداشته باشد، به جاي نزديك بيني يا دوربيني كلمه plano نوشته مي شود كه به معناي نمره صفر است.
به طور مثال :
OD : Plano / -0.50 × 180
(كه در اينجا بيمار فقط داراي 5/0 ديوپتر آستيگماتيسم در محور 180 درجه مي باشد)

پس از نمره عينك فرد، ما يك كلمه اختصاري به عنوان pd مي بينيم كه معمولا عددي جلوي آن نوشته شده، pd در واقع فرم اختصاري pupillary distance مي باشد كه برابر است با فاصله بين مراكز دو مردمك چشم، كه بر حسب ميليمتر نوشته مي شود. مثلا در فردي كه فاصله بين مراكز مردمك هايش 60 ميليمتر باشد، نوشته مي شود : pd = 60 mm

در اين مرحله تمام اطلاعات لازم براي ساختن يك عينك ديد دور براي بيمار وجود دارد و فرد عينك ساز مي تواند با توجه به اطلاعات موجود در نسخه، شيشه عينك مورد نظر را انتخاب كرده و با انجام دادن تنظيمات لازم آن را در فريم عينك دلخواه بيمار نصب كند.

تجويز عينك براي ديد نزديك (عينك مطالعه) در افراد پيرچشم

در اينجا ما معمولا با يك كلمه Add مواجه هستيم كه Add يا Addition به معناي اضافه و هميشه يك نمره مثبت است كه براي افراد داراي پيرچشمي تجويز مي شود. ميزان Add بر حسب سن فرد و عوامل ديگر اندازه گيري شده و در نسخه نوشته مي شود. Add در واقع يك نمره مثبت اسفريكال است كه با نمره اسفريكال (دوربيني يا نزديك بيني) ديد دور جمع جبري مي شود و نمره عينك نزديك به دست مي آيد.
مثلا اگر در همان فرد مثال هاي قبل بخواهيم 2 ديوپتر Add تجويز كنيم، بدين صورت مي نويسيم :
Add = + 2.00 D sph

كه در اينجا در واقع نمره عينك فرد براي مطالعه برابر است با -1.00+2.00=+1.00 براي چشم راست و +1.00+2.00=+3.00 براي چشم چپ، كه البته اين مقدار اسفريكال نمره عينك نزديك فرد است و ميزان و محور آستيگماتيسم آن تغييري نمي كند و مانند دور مي باشد. البته تمام اين محاسبات توسط عينك ساز صورت مي گيرد و فرد معاينه كننده در نسخه تنها ميزان Add را مي نويسد مگر اينكه بخواهد تنها براي بيمار عينك نزديك تجويز كند كه در آن صورت معمولا بالاي نمره تجويزي نوشته مي شود : Near Glasses يا Near Correction كه به معناي عينك نزديك مي باشد. پس از نوشتن ميزان Add لازم است Npd بيمار نيز نوشته شود. Npd يا Near Pupillary Distance عبارت است از فاصله بين مراكز مردمك هاي دوچشم در هنگام نگاه به نزديك، كه هميشه Npd

در اينجا يك نسخه به عنوان مثال مي بينيم :

Rx

OD : +2.50 / -1.25 × 90
OS : +1.00 / -0.75 × 65

Pd = 66 mm


Add : +1.5 D sph

Npd = 62 mm



تفسير اين نسخه بدين صورت است كه فرد در چشم راست خود 5/2+ ديوپتر دوربيني و25/1 ديوپتر آستيگماتيسم در محور 90 درجه دارد. در چشم چپ خود نيز 1+ ديوپتر دوربيني و 75/0 ديوپتر استيگماتيسم در محور 65 درجه دارد، كه براي ساخت عينك نزديك فرد بايد به نمره دوربيني هر دوچشم او 5/1+ ديوپتر اضافه كرد. بدين ترتيب نسخه عينك نزديك او به صورت زير مي شود :

OD : +4.00 / -1.25 × 90
OS : +2.50 / -0.75 × 65




توضيح برخي واژه ها

چشم سالم (امتروپ) : در يك چشم سالم كه هيچگونه عيب انكساري خاصي نداشته باشد، پرتوهاي نور ورودي به چشم، پس از گذشتن از مسيرهاي شفاف چشم در روي شبكيه به هم رسيده و كانوني مي شوند، در نتيجه ما تصوير واضحي از آنچه را كه نگاه مي كنيم مي بينيم.





مايوپي (نزديك بيني) : به حالتي اطلاق مي شود كه پرتوهاي نوري كه به چشم وارد مي شود در جلوي شبكيه به هم برسند كه در اين حالت ديد واضح از بين مي رود. اين حالت دو دليل مي تواند داشته باشد، يكي بزرگ بودن اندازه كره چشم نسبت به اندازه طبيعي آن و ديگري زياد بودن قدرت اپتيكي چشم كه پرتوهاي ورودي را بيش از اندازه شكست داده، باعث مي شود كه پرتوها نزديكتر و جلوتر از شبكيه به هم برسند. افراد نزديك بين فواصل نزديك را بهتر و واضحتر مي بيند و ديد دور آنها دچار اشكال است. براي اصلاح اين حالت از عدسيهاي مقعر (با نمره منفي) استفاده مي شود كه با واگرا كردن پرتوهاي نور به ميزان لازم باعث مي شود پرتوها دورتر از نقطه قبل و بر روي شبكيه كانوني شوند.





هايپرمتروپي (دوربيني) : به حالتي اطلاق مي شود كه پرتوهاي نوري كه به چشم وارد مي شود در پشت شبكيه به هم برسند كه در اين حالت نيز ديد واضح از بين مي رود. اين حالت نيز دو دليل مي تواند داشته باشد، يكي كوچك بودن اندازه كره چشم نسبت به اندازه طبيعي آن و ديگري كم بودن قدرت اپتيكي چشم كه پرتوهاي ورودي را كمتر از اندازه شكست داده، باعث مي شود كه پرتوها دورتر و پشت شبكيه به هم برسند. افراد دوربين فواصل نزديك را تار مي بيند و ديد دور آنها واضحتر است. براي اصلاح اين حالت از عدسيهاي محدب (با نمره مثبت) استفاده مي شود كه با همگرا كردن پرتوهاي نور به ميزان لازم باعث مي شود پرتوها نزديكتر از نقطه قبل و بر روي شبكيه كانوني شوند.





آستيگماتيسم : در اين حالت شكل قرنيه كاملا كروي نيست و اختلاف قدرت در محورهاي مختلف چشم ديده مي شود كه معمولا در يك محور بيشترين و در يك محور كمترين قدرت را داريم، كه اختلاف بين آنها ميزان آستيگماتيسم را تعيين كرده و محور آستيگماتيسم برابر با محوريست كه قدرت بيشتري داشته و نمره كمتر (منفي تري) دارد. براي درمان اين حالت از عدسيهاي استوانه اي شكل استفاده مي شود كه تنها در يك جهت و محور خاص اعمال قدرت كرده، پرتوها را تغيير مسير داده، روي شبكيه مي اندازند.





پيرچشمي : در صورتيكه فرد احساس مي كند ديد نزديكش دچار اشكال شده و براي مطالعه و انجام دادن كارهاي نزديك خود نياز دارد آنچه را كه مي خواهد نگاه كند نسبت به قبل كمي دورتر نگه دارد تا آن را واضح ببيند، نشان دهنده بروز پيرچشمي در فرد مي باشد كه بايد براي اصلاح آن، از عينك نزديك استفاده كند. علت ايجاد پيرچشمي كاهش قدرت تطابقي مي باشد كه با افزايش سن قدرت تطابق فرد براي نگاه كردن به نزديك كاهش يافته و نمي تواند به ميزان لازم تطابق كند و تصوير را روي شبكيه خود بيندازد. تطابق در واقع افزايش قدرت عدسي مي باشد كه توسط انقباض عضلات مژگاني چشم صورت مي گيرد و خاصيت الاستيك و انعطاف پذيري عدسي چشم امكان افزايش حجم و در نتيجه قدرت عدسي را فراهم مي كند، اما هرچه سن بالاتر مي رود از ميزان الاسيته عدسي كاسته شده، قدرت تطابق كاهش مي يابد كه اين نقص توسط عدسيهاي مثبت كه به نمره چشم اضافه مي شود از بين مي رود و ديد واضح مي شود. معمولا عينك هاي مطالعه درشت نمايي ايجاد مي كنند.

در اينجا نيز تصويري از چگونگي اصلاح نزديك بيني و دوربيني توسط عدسيهاي مقعر و محدب مي بينيم. (شكل اول نشان دهنده چشم سالم است كه پرتوها مستقيم بر روي شبكيه كانوني مي شوند. شكل دوم چشم نزديك بين و اصلاح آن توسط عدسي منفي و شكل سوم چشم دوربين و اصلاح آن توسط عدسي مثبت را نشان مي دهد. پرتوهاي زردرنگ نشان دهنده پرتوهاي ورودي به چشم بدون اصلاح توسط عينك مي باشد و پرتوهاي قرمز رنگ نشان دهنده مسير ورودي پرتوها به چشم پس از گذشتن از عدسي اصلاحي است).



گردآورنده:غزال مهربانپور

شنبه، اسفند ۱۶، ۱۳۸۲

عدسيهاي فتوكروميك:
عدسيهاي فتوكروميك عدسيهايي هستند كه رنگ و دانسيته اپتيكي آنها در پاسخ به سطوح متغير نور تابيده شده تغيير مي كند قرار گرفتن ماده
رنگي موجود دراين عدسيها در معرض UVR و همينطور بخشي از نور خورشيد كه طول موج كمتري دارد باعث بر انگيختن يك واكنش فتوشيميايي مي شود كه منجر به تيره شدن عدسي مي گردد
عدسيهاي فتوكروميك در سالهاي جنگ سرد(1968-1954)وقتي كه استفاده از سلاحهاي هسته اي توسط ارتشها مطرح بود بوجود آمدند عدسي كه بتواند بعد از قرار گرفتن در معرض تابش ناشي از انفجار بمب اتمي بسرعت به يك حالت تيره متراكم برود يك وسيله محافظ ايده آل براي چشم مي باشد اگر چه كه بعدها ثابت شد كه ديناميك مواد فتوكروميك براي مراقبت از چشم در برابر تابش هسته اي از سرعت كافي برخوردار نيست ولي اين عدسيها بعنوان عينك آفتابي ،عدسيهاي عينك اصلاح كننده عيوب انكساري و عدسيهاي عينك ويژه كار با رايانه كاربرد پيدا نمودند اولين نمونه عدسيهاي فتوكروميك تجاري در اواخر دهه شصت ظاهر گشتند
عدسيهاي فتوكروميك شيشه اي از امتزاج كريستالهاي هاليد نقره بقطر nm5 با ماده مذاب بروسيليكات يا فسفات آلومينيوم بدست مي آيند اين تركيب شيميايي شيشه است كه ميزان
حساسيت آن به نور ، ته رنگ ، دامنه و سرعت تيره شده شيشه را تعيين مي نمايدبراي تشديد روند تيره شدن شيشه به آن اكسيد مس نيز اضافه مي كنند معروفترين محصولات شيشه اي عبارتند از :
photogray extra
photobrown extra
photogray II
photosun II
وخانواده CFP كه توسط شركتcorning ساخته شد ، و Cosmolux colormatic از رودنشتوك و Umbramatic از شركتZeiss

هاليد نقره بعد از قرار گرفتن در معرض UVR و نور داراي طول موج كوتاه تبديل به خوشه هايي از اتم هاي نقره و هالوژن مي شود و عدسي ظاهر تيره پيدا مي كند بعد از خارج شدن از معرض نور شديد خورشيد حرارت موجود در عدسي و اشعه IR خورشيد به تركيب مجدد هالوژن و نقره كمك مي كند و منجر به روشن شدن مجدد عدسي مي گردد تجزيه شيميايي هاليد نقره تحت تاثير اشعه UV شديد و دماي كم بهتر صورت مي پذيرد
در اين حالت تركيب مجدد هاليد هاي نقره بتاخير مي افتد در زمستان تيره شده عدسيهاي فتوكروميك در بيشترين حد خود روي مي دهد و بميزان 20 تا 30 درصد به قدرت جذب آنها در سرما افزوده مي شود ولي ممكن است در يك حد دلخواه روشن نشود زيرا ميزان UVR در زمستان كمتر مي باشد
در بعد از ظهر هاي گرم تابستان نيز ممكن است عدسيهاي فتوكروميك به ميزان دلخواه تيره نشوند

شنبه، اسفند ۰۹، ۱۳۸۲

قبلا يكبار در همين وبلاگ تذكر داده ام كه استفاده از مطالب اين وبلاگ تنها با ذكر نام منبع آن آزاد است ولي گويا گردانندگان سايت Eynak توجهي به آن نكرده اند و بدون ذكر منبع ار بخشهايي ار وبلاگ عينك در سايت خودشان استفاده كرده اند و تنها به ذكر نام من آنهم فقط در چند مورد اكتفا نموده اند لازم مي دانم مجددا يادآوري نمايم كه استفاده از مطالب مندرج در وبلاگهاي عينك و اپتومتري ايران تنها با ذكر منبع آن مجاز است و از گردانندگان سايت Eynak مي خواهم كه مرجع مطالب مورد استفاده را در پايان هر مطلب ذكر نمايند